x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Efectele apei de rozmarin asupra creșterii părului

Efectele apei de rozmarin asupra creșterii părului

de Redacția Jurnalul    |    26 Iul 2024   •   15:30
Efectele apei de rozmarin asupra creșterii părului

Apa de rozmarin ajută la creșterea părului și la sănătatea scalpului, potrivit postărilor pe rețelele sociale.

Cunoscut mai ales pentru adăugarea în preparatele culinare, rozmarinul este folosit și în medicina tradițională de multe secole. 

Este o plantă lemnoasă, cunoscută științific sub numele de Salvia rosmarinus (anterior Rosmarinus officinalis), și aparține familiei Lamiaceae. Totodată, rozmarinul este o plantă perenă, originară din regiunea mediteraneană, iar frunzele sale sunt asemănătoare cu niște ace și florile albe.

Este folosită și pentru tratarea pietrelor la rinichi, dureri menstruale, tulburări respiratorii și căderea părului dar și în uleiuri esențiale, produse de înfrumusețare, și curățare, suplimente naturale. 

Rozmarinul conține flavonoidde, terpene, cum este acidul ursolic, acid oleanolic, acidu carnosic și carnosol, precum și compușii fenolici, precum acidul cafeic și acidul rosmarinic.

Combinația acestor compuși are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, dar crește și fluxul sanguin. Aceste efecte îl fac benefic și pentru diferite afecțiuni ale pielii.

Cum se prepară apa de rozmarin

Apa de rozmarin, numită ceai de rozmarin, este un amestec simplu din frunze de rozmarin înmuiate în apă fierbinte. Procesul este similar cu prepararea ceaiului din plante. Însă apa de rozmarin are nevoie de mai mult timp pentru a extrage complet compușii benefici din frunze.

Apa infuzată cu rozmarin este de culoare închisă și este apoi folosită pentru a susține sănătatea părului și a scalpului.

Două forme de rozmarin sunt folosite pentru beneficiile creșterii părului: ulei ide rozmarin și apă de rozmarin. Deși există cercetări limitate despre apa de rozmarin și creșterea părului, studiile asupra uleiului de rozmarin arată unele rezultate promițătoare. Două studii sugerează că rozmarinul ar putea ajuta la creșterea părului.

Un studiu a constatat că, după 6 luni, uleiul de rozmarin a fost la fel de eficient pentru tratarea alopeciei androgenetice (chelie masculină și feminină) ca minoxidilul, un tratament comun pentru creșterea părului.

Cum stimulează creșterea părului

  • Flux sanguin crescut. Apa de rozmarin poate crește fluxul de sânge către scalp, care oferă oxigen și nutrienți vitali foliculilor de păr. Acest lucru ajută foliculii să primească ceea ce au nevoie pentru o creștere optimă.
  • Proprietăți antiinflamatorii. Inflamația poate inhiba creșterea părului și poate provoca iritații ale scalpului. Utilizarea apei de rozmarin poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea scalpului.
  • Proprietăți antioxidante. Apa de rozmarin poate proteja scalpul de daune cauzate de radicalii liberi, cum ar fi daune UV și poluare, și poate ajuta la protejarea foliculilor de păr de stresul oxidativ.

Tratarea mătreții

Apa de rozmarin este utilă în tratarea și prevenirea mătreții și a mâncărimii scalpului. Proprietățile antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice ale rozmarinului sunt responsabile de acest efect benefic, potrivit catine.ro.

×
Subiecte în articol: păr apa rozmarin crestere par