x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la consumul de alcool. Ce efecte are asupra somnului

Atenție la consumul de alcool. Ce efecte are asupra somnului

de Redacția Jurnalul    |    26 Dec 2023   •   19:00
Atenție la consumul de alcool. Ce efecte are asupra somnului

Consumul de alcool poate provoca tulburări grave de somn, potrivit experților.

Un pahar de alcool, consumat seara, după o petrecere la birou sau la cină, poată să te binedispună sau poate să-ți perturbe somnul, trezindu-vă la ora 3 noaptea.

Oamenii de știință consideră că alcoolul consumat ajunge în sânge, iar de acolo la creier, unde afectează  mesagerii chimici, neurotransmițătorii, și încetinește comunicarea dintre celulele nervoase.

Anumite regiuni ale creierului sunt deosebit de vulnerabile la efectele alcoolului. Când alcoolul interacționează cu celulele din aceste regiuni, efectul general duce la acele senzații caracteristice de relaxare, inhibiții scăzute, vorbire greoaie și poate induce senzații de somnolență și letargie.

De asemenea, alcoolul poate avea efecte imediate asupra inimii și a sistemului circulator. Vasele de sânge se lărgesc, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce te poate face să vă simțiți amețit.

Iar cnsumul de alcool înainte de culcare acționează ca un întrerupător electric. La început, alcoolul are un efect sedativ și, probabil, te vei simți mai relaxat și vei adormi ușor. Ai încă un nivel ridicat de alcool în sânge. Dar nu te lăsa păcălit, pe măsură ce organismul procesează alcoolul, iar noaptea continuă, alcoolul perturbă de fapt somnul.

Pe măsură ce organismul procesează alcoolul și nivelul de alcool din sânge scade, creierul își revine din somnolența pe care ai simțit-o mai devreme. Acest lucru perturbă somnul și te poate trezi de mai multe ori, în special în a doua jumătate a nopții. De asemenea, este posibil să ai vise vii și stresante.

Această perturbare a somnului se referă în principal la somnul profund, ”rapid eye movement” sau REM.

Acest tip de somn joacă un rol important în reglarea emoțiilor dumneavoastră și pentru funcția dumneavoastră cognitivă. Așadar, faptul că nu dormi suficient explică de ce te trezești destul de prost și amețit.

Consumul de alcool înainte de culcare tinde, de asemenea, să însemne că dormiți mai puțin în general, ceea ce înseamnă că timpul important de odihnă și reîncărcare este scurtat, potrivit Science Alert.

Pe lângă tulburările de somn, consumatorii de alcool se expun riscului de boli cardiovasculare, precum și o serie de cancere.

Este astfel indicat să nu consumi mai mult de o unitate de alcool pe zi, în cazul femeilor, respectiv, două unități de alcool la bărbați, dar mai ales, nu înainte de culcare. 

Sfaturi de sărbători

Dacă vrei să bei în perioada sărbătorilor, iată câteva sfaturi pentru a minimiza efectul alcoolului asupra somnului:

Alternează

Încercați să schimbați fiecare a doua băutură cu o băutură fără alcool. Cu cât beți mai mult alcool, cu atât mai multe tulburări de somn vei avea. Reducerea cantității de alcool pe care o bei într-o singură ședință poate minimiza efectul asupra somnului.

Evitați alcoolul aproape de ora de culcare

Dacă îi dai organismului șansa de a procesa alcoolul înainte de culcare, somnul va fi mai puțin perturbat.

Mânâncă în timp ce bei

Băutul pe stomacul gol va înrăutăți efectele alcoolului, deoarece alcoolul va fi absorbit mai repede. Încearcă să mănânci ceva în timp ce bei.

Renunță la espresso martini și la alte băuturi cu cofeină

Cofeina poate face ca somnul să fie greu de adormit și greu de menținut în somn, așa că aveți grijă dacă aveți apnee în somn. Persoanele care au apnee în somn (când căile respiratorii superioare sunt blocate în mod repetat în timpul somnului) pot fi și mai afectate de consumul de alcool.

Asta pentru că alcoolul poate acționa ca un relaxant muscular, ceea ce duce la mai mult sforăit și la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Dacă suferiți de apnee în somn, limitarea cantității de alcool pe care o consumați este cel mai bun mod de a evita aceste efecte.

Bea multă apă

Hidratarea vă va ajuta să dormiți mai bine și, sperăm, vă va feri de cea mai mare parte a mahmurelii de a doua zi. Specialiștii recomandă că la fiecare unitate de alcool să consumați un pahar de apă pentru a reduce efectul alcoolului, știut fiind că alcoolul deshidratează, scrie dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: alcool somn