Uleiul de palmier este unul dintre cele mai controversate uleiuri. Simona Carniciu, medic diabetolog, Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Roxana Voica, medic gastroenterolog, Monica Păun, medic dermatolog, și Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre beneficiile și riscurile uleiului de palmier.
Riscurile uleiului de palmier asupra sănătății
Uleiul de palmier se consumă foarte mult în Asia dar se găsește și în multe produse procesate de pe rafturile supermarketurilor.
Acesta se folosește în exces sub formă hidrogenată, fiind astfel dăunător pentru sănătate.
Combinația de grăsimi pe care o conține poate fi dăunătoare pentru diabetici și poate crește sensibilitatea la insulină.
Acizii grași saturați din uleiul de palmier se găsesc într-o cantitate mai mică decât în uleiul de cocos. Acesta conține acizi mononesaturați și polinesaturați și are un punct de prăjire înalt.
Prin urmare, uleiul de palmier crește inflamația în organism, ceea de duce la disfuncție endotelială, mai exact cea a vaselor de sânge. Cu timpul, se dezvoltă boli de inimă, dar acest lucru se întâmplă în contextul în care se menține aceeași disfuncție legată de cantitatea consumată.
,,Din anumite perspective, pur tehnologice sau industriale, se folosește în exces”, spune Simona Carniciu, medic diabetolog
Asiatici consumă mai ales ulei de palmier, unii dintre ei ajungând la un litru pe săptămână. În cazul consumului acestei cantități mari, există anumite reacții adverse cardiovasculare. În mod normal, oamenii nu folosesc zilnic ulei de palmier. Există însă produse procesate în care se adaugă ulei de palmier, în cantități mai mici.
,,Uleiul de palmier crește inflamația în organism”, afirmă Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Uleiul de palmier în industria alimentară
Stabilitatea uleiului de palmier îl face să fie foarte frecvent utilizat la scară industrială pentru că dă o stabilitate și o consistență foarte mare.
Se găsește în majoritatea dulciurilor procesate, precum biscuiți, napolitane, ciocolată.
Acesta se descompune în compuși care se numesc parțial hidrogenați sau compuși trans. Grăsimile trans sunt disruptori endocrini, astfle că afectează fertilitatea femeilor și bărbaților.
,,În studiile legate de uleiul de palmier, se pare că este incriminat în țările în care e folosit la nivel industrial”, Mihail Pautov, medic specialist.
Medicii gastroenterologi interzic pacienților să-l includă în dietă deoarece provoacă balonare și sindromul intestinului permeabil. Produsele pe care le mănânci cu ulei de palmier afectează metabolismul gastrointestinal și microbiomul.
,,Interzicem pacienților să folosească ulei de palmier”, spune Roxana Voica, medic gastroenterolog.
De asemenea, uleiul de palmier se utilizează pe scară industrială pentru că are un cost scăzut. Este mai ieftin decât uleiul de cocos și de 3-4 ori mai ieftin decât cel de floarea soarelui.
Studiile susțin că ar fi mai sănătos uleiul din sâmburi de palmier. Se utilizează foarte mult în Africa, chiar și la copiii de vârste mici. În Africa, uleiul de palmier se întrebuințează doar ca ulei de masaj. Însă acesta nu oferă o hidratare foarte mare și nu este antibacterian sau antifungic.
,,Despre uleiul de palmier nu am nici eu o părere foarte bună”, Monica Păun, medic dermatolog


