x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Bătrâneţea poate fi învinsă

Bătrâneţea poate fi învinsă

de Dana Cobuz    |    26 Iul 2009   •   00:00
Bătrâneţea poate fi învinsă

Să nu fumezi, să mănânci un măr pe zi, să faci câteva exerciţii fizice şi să ai circumfe­rin­ţa abdominală sub 95 de centimetri. Sunt câteva lucruri simple, despre care câţiva specialişti americani spun că cresc speranţa de viaţă cu minimum 10 ani.



Un stil de viaţă sănătos reprezintă "lozul" cu care, jucându-l zi de zi, câştigăm ani frumoşi de tinereţe. De cele mai multe ori, însă, sub presiunea stresului zilnic, uităm să dedicăm puţin timp şi propriului bine, iar din buget tăiem adesea banii pentru sănătate, preferând să-i cheltuim pe produse de care nu avem neapărat nevoie. Din nefericire, ajungem tardiv să ne dăm seama că ne-am bătut joc de propriul trup când, şi atunci doar când ne-a lovit vreun infarct, am fost diagnosticaţi cu diabet sau cu cine ştie ce altă boală gravă.

Cum îţi aşterni, aşa dormi, spune o vorbă din bătrâni. Cum îţi îngrijeşti sănătatea la tinereţe, aşa o vei folosi la bătrâneţe, am putea parafraza. Doctorul Adrian Stănescu, medic primar geriatrie şi gerontologie, crede că, aplicând un set de principii simple de viaţă sănătoasă şi ascultând sfaturile medicilor, putem să ne bucurăm de tinereţe chiar şi la vârsta pensiei. Doctorand în demenţa Alzheimer, dr. Stănescu a avut iniţiativa de a deschide primul centru din România pentru pacienţii suferinzi de această ma­ladie, centrul Oxxygene. În lupta împotriva îmbătrânirii creierului sub acţiunea stresului - care este principalul factor declanşator al demenţei Alzheimer, specialistul a deschis un nou front pe care l-a botezat, simplu, Sansage (în franceză, "fără vârstă"). Sansage este prima şi singura clinică antiaging din România.

"Îmbătrânirea este un proces fiziologic şi ireversibil. Orice materie a Universului, fie aceasta vie ori moartă, este distrusă într-un final de entropie. Cel mai important este să avem un confort bun atât timp cât trăim, să ne simţim bine în pielea noastră şi mai ales să nu fim o povară pentru generaţia care vine după noi. Prevenţia îmbătrânirii este o idee lansată de Ana Aslan, cu ocazia Convenţiei de la Karlsruhe, din 1952. Ea a anunţat atunci că a inventat Gerovitalul, un medicament eutrofic care îmbunătăţeşte foarte mult metabolismul celular. La vremea aceea, descoperirea a fost primită foarte bine. Tot Ana Aslan este cea care a înfiinţat primul institut geriatric din lume", ne-a introdus în temă doctorul Adrian Stănescu.
CÂŞTIGI 10 ANI DE VIAŢĂ CU 6 LUNI DE TRATAMENT ANTIAGING
Dar dacă Institutul de Geriatrie Ana Aslan ameliorează bătrâneţea după ce aceasta s-a instalat, specialiştii de la clinica Sansage lucrează la întârzierea declanşării declinului fizic. Veţi spune "Am doar 30 de ani! Cum să fiu bătrân la vârsta asta?" Ei bine, bătrâneţea începe să-şi facă loc în corpul omenesc chiar de la această minunată vârstă de 30-35 de ani. Practic, de îndată ce corpul termină procesul de evoluţie, trece în faza de îmbătrânire. De aceea trebuie să prevenim declinul când încă mai putem face ceva!

"Îmbătrânirea nu o putem opri, dar o putem în­târzia mult - spune dr Adrian Stănescu. Cu un program de şase luni pe care îl alcătuiesc specialiştii noştri, şi dacă pacientul respectă toate prescrierile noas­tre, se poate obţine o întinerire de 10 ani. Când vă cumpăraţi o maşină, vă gândiţi că 15.000 de euro e o sumă mare? Dacă trebuie să dai banii pentru să­nă­ta­tea ta ţi se pare o sumă prea mare. Dar dacă te la­să inima la 40 de ani, în timp ce-ţi conduci maşina scumpă?"

Doctorul Stănescu a creat o echipă de şoc care să ajute orice pacient ce calcă pragul clinii sale să lupte împotriva îmbătrânirii. Un specialist antiaging, un chirurg estetician, un psiholog, un nutriţionist, un chirurg estetician dentar şi, atunci când este nevoie, orice medic specialist care poate contribui la punerea unui diagnostic corect.

Aceeaşi echipă de medici stabileşte care este cea mai bună atitudine terapeutică. Aceasta include pe de o parte regimul alimentar, care urmăreşte scăderea în greutate, caruia i se asociază proceduri de kinetoterapie, exerciţii de fitness şi aquagym, dar şi de estetică - facială, corporală şi dentară. Clinica foloseşte Eximia - un apa­rat revoluţionar atât pentru tratamentele an­ti­celulitic şi de scădere în greutate, cât şi pentru este­tica facială, în tratamentul pungilor de sub ochi, refacerea fermităţii pielii, refacerea fermităţii sânilor, mesoterapie corporală fără ac etc. Tratamentul antiaging cu Eximia nu are reacţii adverse şi nu doare, ca în cazul chirurgiei estetice clasice.

CE VÂRSTĂ AI?
Vârsta nu se stabileşte doar după aspectul fizic. Analizele medicale şi evaluările făcute de geriatru, nutriţionist şi psiholog stabilesc vârsta metabolică, cea psihologică şi cea biologică. Media lor reprezintă vârsta reală a pacientului, care de cele mai multe ori diferă de vârsta cronologică.

×
Subiecte în articol: sanatate îmbătrînirea gerontologie