x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Băuturi de evitat când ai colesterol mărit

Băuturi de evitat când ai colesterol mărit

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   16:30
Băuturi de evitat când ai colesterol mărit

Dieta alimentară este extrem de importantă atunci când nivelul colesterolului este mare.

Cauza cea mai comună a nivelurilor crescute de colesterol este un stil de viață sedentar, cu puțină activitate fizică, dar și consumul de  alimente nesănătoase contribuie la agravarea acestuia. Trebuie evitate mâncărurile bogate în grăsimi saturate, cum sunt cele din carne, produse lactate, ciocolată, patiserie și alimente ultra-procesate sau prăjite.

Genetica are, de asemenea, un rol important, la fel și unele medicamente. Alți factori, precum fumatul și consumul de alcool pot fi, de asemenea, determinanți.

Băuturi alcoolice

Colesterolul este o substanță ceroasă, similară cu grăsimea, care se găsește în celulele corpului și este necesară pentru producerea hormonilor, a vitaminei D și a substanțelor care ajută la digestia alimentelor. Dacă există prea mult colesterol în sânge, acesta poate să se acumuleze în vasele de sânge, îngustându-le sau blocându-le. Există două tipuri de colesterol, "rău" sau LDL, care sunt lipoproteine cu densitate mică, și "bun" sau HDL, lipoproteine cu densitate mare.

Deși se consideră că berea crește colesterolul, este vorba despre colesterolul "bun", în timp ce reduce nivelurile de colesterol "rău". Acest lucru se datorează aportului său de vitamine din grupa B, vitaminele A, D, E și polifenoli, care conferă acestei băuturi efecte antioxidante, antiinflamatorii, diuretice și antibacteriene. Desigur, acest lucru nu înseamnă că este recomandat consumul de bere. Întotdeauna va fi mai bine să o bei fără alcool.

În general, consumul de băuturi alcoolice este descurajat în cazul nivelului crescut de colesterol, deoarece alcoolul se transformă în colesterol și trigliceride în ficat atunci când se descompune, acestea acumulându-se și putând afecta funcționarea organului, care își pierde capacitatea de a elimina excesul. Consumul excesiv de alcool este asociat cu probleme precum hipertensiune arterială, creștere în greutate, pancreatită, ciroză și depresie, astfel că se recomandă un consum moderat, mai mult în cazurile în care nivelul colesterolului și trigliceridelor sunt în limitele adecvate.

Băuturi de evitat

Nivelul ridicat al colesterolului rău poate reprezenta un pericol pentru sănătate, în special dacă este însoțit de un stil de viață nesănătos și o alimentație inadecvată. Există anumite alimente pe care ar trebui să le evităm, cum ar fi cele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans.

Există și unele băuturi nealcoolice pe care este recomandat să le evităm sau să limităm consumul.

Excesul de cafea poate crește semnificativ nivelurile de colesterol, iar evitarea băuturilor răcoritoare și a shake-urilor din cauza conținutului lor ridicat de zahăr. Acestea pot crește colesterolul și trigliceridele din sânge, ducând la risc mărit de boli de inimă, diabet și obezitate. Deși nu există dovezi științifice, de obicei se descurajează consumul de lapte integral din cauza conținutului său de grăsimi saturate, potrivit 20minutos.es., citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: colesterol bauturi alcool cafea