Pe lângă faptul că au un gust dulce-acrișor, mandarinele au și multe beneficii asupra sănătății însă specialiștii spun că trebuie consumate cu moderație.
Nutriționistul Tatiana Meșteriakova avertizează că laptele, peștele, carnea și alcoolul trebuie evitate atunci când alegem mandarinele. Ea precizează că citricele, în general, nu trebuie combinate cu laptele.
"Se consideră că este rău să combini fructele cu pește și carne. Combinația de carne și mandarine poate contribui la inițierea proceselor putrefactive în intestine", a specificat dr. Meșteriakova, potrivit spynews.ro.
Medicul a mai spus și că este bine să nu se combine mandarinele și băuturile alcoolice, din cauza faptului că există și o creștere a riscului unor reacții alergice.
Mandarinele pot fi însă consumate cu produse lactate fermentate, ierburi și legume fără amidon.
Beneficii asupra sănătății
Mandarinele sunt bogate în vitaminele C, A, D, B-uri, fitoncide, glicozide, flavonoide, pectine, glucide, acizi organici, elemente minerale, pigmenți (caroten, luteină, colină, zeaxantină), esteri, fibre alimentare.
- au un efect antiseptic, coleretic și diuretic;
- elimină toxinele din organism;
- reduc concentrația de colesterol; previn apariția scorbutului;
- reglează echilibrul acido-bazic al stomacului; stimulează peristaltismul intestinal;
- elimină disbacterioza, flatulența și constipația;
- dizolvă sărurile din urină și facilitează eliminarea lor;
- ameliorează starea de cistită;
- reduce riscul de apariție a bolilor oculare;
- stimulează expulzarea helminților;
- dau prospețime respirației, înlăturând mirosul neplăcut din gură.