x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile pentru sănătate ale fructelor Goji

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor Goji

de Anastasia Paul    |    28 Iul 2023   •   21:15
Beneficiile pentru sănătate ale fructelor Goji
Sursa foto: Elena Elisseeva/Getty Images/Hemera

Fructele Goji sunt de culoare roșu aprins, au aromă dulce și acidulată și sunt produse de un arbust originar din Asia.

Acestea sunt folosite de mii de ani în medicina tradițională chineză ca tonic pentru ochi, rinichi și ficat. Astăzi, este adesea consumat pentru efectele sale antioxidante și pentru a diminua semnele îmbătrânirii, potrivit verywellhealth.com.

Ingrediente active: polizaharide (arabinoză, glucoză, galactoză, manoză, xiloză și ramnoză), carotenoide (zeaxantina, beta-caroten), acizi fenolici, flavonoide 
Nume alternative: Licium Barbarum, Lycium chinense, Viță de vie de căsătorie Barberry, Wolfberry, Fructus lycii, Go Chi Zi 
Doza zilnică recomandată: 15 -30 de grame pe zi
Considerații de siguranță: Nu este recomandat în timpul sarcinii sau alăptării. Poate interacționa cu varfarina, anticoagulant.

Boabele goji poate proteja împotriva pierderii vederii, bolilor de inimă, diabetului și problemelor hepatice.

Sănătatea ochilor
Câteva studii clinice au studiat efectele boabelor de goji asupra degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), o cauză principală a orbirii.  Acestea conțin luteină și zeaxantină, doi carotenoizi (pigmenți roșii, galbeni sau portocalii) care protejează ochiul de deteriorare. Aportul de goji crește densitatea optică a pigmentului macular la adulții sănătoși.

Totodată, goji este cea mai bogată sursă alimentară de zeaxantină. Studiile arată că administrarea timpul de 28 de zile poate dubla nivelul de zeaxantină din sânge.

Un studiu efectuat pe 114 pacienți vârstnici cu AMD precoce a arătat că boabele goji au crescut pigmentul macular și zeaxantina comparativ cu placebo. Aceste creșteri pot încetini progresia degenerării oculare.

Într-un alt studiu cu adulți sănătoși de vârstă mijlocie, boabele goji au fost mai eficiente decât administrarea unui supliment care conține cantități mai mici de luteină și zeaxantină. Acest proces a fost mic, limitat la doar 27 de persoane. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că boabele goji ar putea ajuta la întărirea ochilor și la prevenirea AMD, chiar și la persoanele fără leziuni oculare.

S-a dovedit, de asemenea, că boabele goji protejează retina și păstrează vederea în retinita pigmentară. Studiul s-a realizat pe 42 de persoane care au luat goji timp de 12 luni.

Un alt studiu efectuat pe 54 de persoane cu miopie a arătat că zeaxantina din boabele goji a crescut pigmentul macular, care este asociat cu o vedere mai bună.

Diabet

Un studiu clinic pe 67 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au luat fructe de goji timp de trei luni, arată scăderea zahărului din sânge și creșterea colesterolului cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL).
Cele mai semnificative efecte au fost observate la persoanele care nu iau alte medicamente pentru diabet.

Prevenirea bolilor de inimă
Boabele goji pot reduce riscul de boli de inimă. S-a demonstrat că scade nivelul de trigliceride și crește colesterolul HDL, ambele protejând inima.

Un mic studiu clinic pe 40 de adulți, cu vârste peste 50 de ani, a comparat efectele unei diete sănătoase cu și fără boabe de goji uscate întregi.Persoanele care au consumat zilnic 15 grame de fructe de pădure goji împreună cu o dietă sănătoasă au avut niveluri mai ridicate de colesterol HDL și un nivel scăzut de colesterol.

Funcția hepatică
Consumul fructelor goji timp de 12 săptămâni poate îmbunătăți funcția ficatului, conform unui studiu efectuat pe 90 de adulți cu enzime hepatice crescute.

Boabele goji au scăzut următoarele enzime hepatice:

Alanina aminotransferaza (ALT)
Y-glutamiltransferaza (GGT)
Acest lucru a fost asociat cu o funcție hepatică sănătoasă.

Efecte secundare

Este puțin probabil ca boabele goji să provoace efecte secundare la adulții sănătoși. Au fost însă constatate unele reacții alergice. Este recomandat să se evite consumul de către femeile însărcinate sau care alăptează. Totodată, nu a fost studiat efectele adverse ale acestora asupra copiilor. 

Fructele goji pot interacționa cu unele medicamente: Jantoven (varfarină): poate să apară risc crescut de sângerare și tratamente pentru diabet deoarece scad glicemia.

Sunt consumate frecvent 15 -30 grame/zi. Doze mai mici de 6 - 18 grame zilnic pot fi utilizate ca parte a combinației de produse pe bază de plante.

Doza studiată într-un studiu clinic pentru AMD a fost de 28 grame timp de 5 zile pe săptămână într-un interval de 90 de zile.

Cum se păstrează fructele goji
Fructele proaspete goji sunt perisabile și au o perioadă de valabilitate scurtă. În general, boabele vor rămâne proaspete până la 9 zile dacă sunt refrigerate.

Fructele sau sucurile de goji uscate se găsesc în mod obișnuit în magazinele naturiste sau în magazinele alimentare.

Suplimentele cu fructe goji, cum ar fi capsulele sau pulberile, trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, departe de copii sau animale de companie. 

 

×
Subiecte în articol: goji sanatate fructe