x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile uimitoare ale ciocolatei asupra sănătății

Beneficiile uimitoare ale ciocolatei asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    06 Apr 2024   •   20:20
Beneficiile uimitoare ale ciocolatei asupra sănătății

Este logic că prea multă ciocolată ar fi dăunătoare pentru sănătate din cauza conținutului ridicat de grăsimi și zahăr din majoritatea produselor. Dar ce ar trebui să facem din afirmațiile conform cărora consumul de ciocolată este de fapt indicat?

Din fericire, există multe dovezi care arată că, în circumstanțe potrivite, ciocolata poate fi atât benefică pentru inima ta, cât și bună pentru starea ta mentală.

De fapt, ciocolata este o minune medicinală. Conține mulți compuși activi diferiți care pot evoca efecte benefice pentru organism.

Compușii care duc la efecte asupra creierului trebuie să poată traversa bariera hemato-encefalică, scutul protector care împiedică substanțele nocive – precum toxinele și bacteriile – să pătrundă în țesutul nervos delicat.

Unul dintre acestea este compusul teobromină, care se găsește și în ceai, și contribuie la gustul său amar. Ceaiul și ciocolata conțin și cofeină, cu care teobromina este legată ca parte a familiei de substanțe chimice purine.

Aceste substanțe chimice, printre altele, contribuie la natura de dependență a ciocolatei. Au capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică, unde pot influența sistemul nervos. Prin urmare, sunt cunoscute ca substanțe chimice psihoactive.

Ce efecte poate arw ciocolata asupra starii de spirit? Ei bine, o revizuire sistematică a analizat un grup de studii care au examinat sentimentele și emoțiile asociate cu consumul de ciocolată. Majoritatea au demonstrat îmbunătățiri ale dispoziției, anxietății, energiei.

Unii au remarcat sentimentul de vinovăție, care este probabil ceva pe care l-am simțit cu toții după prea mult dulce.

Beneficii pentru sănătate
Există și alte organe, în afară de creier, care ar putea beneficia de efectele medicinale ale ciocolatei. Timp de secole, ciocolata a fost folosită ca medicament pentru a trata o listă lungă de boli, inclusiv anemia, tuberculoza, guta și chiar libidoul scăzut.

Acestea ar putea fi afirmații false, dar există dovezi care sugerează că aportul de cacao are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

În primul rând, poate preveni disfuncția endotelială. Acesta este procesul prin care arterele se întăresc și se încarcă cu plăci grase, care la rândul lor pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Consumul de ciocolată neagră poate reduce tensiunea arterială, care este un alt factor de risc pentru dezvoltarea bolilor arteriale și poate preveni formarea de cheaguri care blochează vasele de sânge.

Unele studii au sugerat că ciocolata neagră ar putea fi utilă în ajustarea proporțiilor de colesterol cu lipoproteine de înaltă densitate, care poate ajuta la protejarea inimii.

Alții au examinat rezistența la insulină, fenomenul asociat cu diabetul de tip 2 și creșterea în greutate. Ei sugerează că polifenolii - compuși chimici prezenți în plante - găsiți în alimente precum ciocolata pot duce, de asemenea, la un control îmbunătățit al zahărului din sânge.

Toxicitatea ciocolatei
Oricât de mult ciocolata ar putea fi considerată un medicament pentru unii, poate fi o otravă pentru alții.

Este bine documentat că ingestia de cofeină și teobromină este foarte toxică pentru animalele domestice. Câinii sunt afectați în special din cauza apetitului lor adesea vorace și a naturii în general lipsite de pretenții.

Vinovată este adesea ciocolata neagra, care poate provoca simptome de agitatie, muschi rigizi și chiar convulsii. În anumite cazuri, dacă este ingerată în cantități suficient de mari, poate duce la comă și la ritmuri cardiace anormale, chiar fatale.

Unii dintre compușii găsiți în ciocolată s-au dovedit, de asemenea, a avea efecte potențial negative asupra oamenilor. Ciocolata este o sursă de oxalat care, alături de calciu, este unul dintre componentele principale ale pietrelor la rinichi.

Unele grupuri clinice au fost sfătuite să nu consume alimente bogate în oxalat, cum ar fi spanacul, rubarba și ciocolata, pentru cei care suferă de pietre la rinichi recurente.

Deci, ce ar trebui să însemne toate acestea pentru obiceiurile noastre de consum de ciocolată? Știința arată în direcția ciocolatei care are un conținut cât mai mare de solid de cacao și un minim de extracte. Efectele potențial dăunătoare ale ciocolatei sunt mai mult legate de grăsimi și zahăr și pot contracara orice beneficii posibile.


Este recomandată o doză zilnică de 20-30 g de ciocolată simplă sau neagră cu substanțe solide de cacao de peste 70% – mai degrabă decât ciocolata cu lapte, care conține mai puține substanțe solide și ciocolata albă, care nu conține niciuna – ar putea duce la un beneficiu mai mare pentru sănătate, precum și la un nivel mai mare, potrivit sciencealert.com.

 

×
Subiecte în articol: ciocolata sanatate