x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile sardinelor asupra sănătății inimii

Beneficiile sardinelor asupra sănătății inimii

de Anastasia Paul    |    29 Mai 2025   •   15:30
Beneficiile sardinelor asupra sănătății inimii

Sardinele conțin acizi grași omega-3, calciu și vitamina D, toate acestea susținând sănătatea inimii.

1. Reduc trigliceridele și colesterolul

Sardinele sunt printre cele mai bogate surse de omega-3 și au proprietăți antiinflamatorii.

O singură conservă de sardine oferă 1,6 până la 1,8 grame de acizi grași omega-3.

O analiză a constatat că un aport crescut de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) - cei mai abundenți doi acizi grași din sardine - a fost asociat cu un risc mai mic de probleme cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și acumularea de placă în artere.

Acizii grași Omega-3 au beneficii pentru sănătatea inimii

-Scăderea nivelului trigliceridelor
-Reducerea inflamației
-Îmbunătățirea funcției endoteliale
-Scăderea riscului de aritmii
-Reducerea agregării plachetare
-Scăderea tensiunii arteriale
-Niveluri mai mici de LDL sau colesterol „rău”2

2. Susțin ritmul cardiac și sănătatea vasculară

Dincolo de omega-3, sardinele consumate cu oasele lor sunt bogate în calciu și vitamina D, care ajută la reglarea ritmului cardiac și susțin integritatea vasculară.

Calciul joacă un rol cheie în contracția musculară. Aceasta include mușchiul inimii, care se bazează pe contracții precise pentru a pompa sângele eficient în tot corpul.

Vitamina D poate ajuta la reducerea inflamației și a rigidității arteriale - o afecțiune în care arterele devin mai puțin flexibile, ducând la hipertensiune arterială - ambele fiind factori cheie care contribuie la riscul cardiovascular.

Lipsa de calciu poate duce la scurgerea din oase și poate contribui la calcificarea vasculară. Această afecțiune apare atunci când depozitele minerale se acumulează în artere, provocând întărirea acestora. În timp, această rigiditate poate crește riscul de probleme cardiace.

3. Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Pe lângă omega-3, sardinele sunt bogate în magneziu și potasiu - două minerale care joacă un rol cheie în menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

O analiză a constatat că persoanele cu un aport mai mare de magneziu au avut un risc de accident vascular cerebral cu până la 12% mai mic decât cele care au consumat cel mai puțin.

Un alt studiu a corelat aportul ridicat de potasiu cu scăderea tensiunii arteriale și a remarcat efectul său protector împotriva daunelor cardiovasculare asociate cu consumul ridicat de sodiu.

4. Antioxidanți

Sardenele oferă seleniu, un oligoelement care funcționează ca un antioxidant puternic. Antioxidanții protejează inima prin neutralizarea radicalilor liberi, care altfel pot contribui la acumularea de placă și inflamație în artere.

Cercetările arată că nivelurile scăzute de seleniu sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, în special la persoanele cu un aport alimentar scăzut.

Câte sardine trebuie să consumi

Nu trebuie să mănânci sardine în fiecare zi pentru a proteja inima. Consumul unei singure conserve depășește minimul zilnic de 1,1 g recomandat pentru sănătatea generală.

Un consum mai mare este asociat cu beneficii mai mari dar studiile sugerează că un consum de sardine de mai multe ori pe săptămână este asociat cu beneficii clare.

Probabil că nici mercurul nu este o problemă.„Peștii mici, cum ar fi sardinele, nu prezintă aceleași probleme legate de metalele grele ca peștii mai mari/

Sardinele pot avea însă un conținut ridicat de sodiu, mai ales atunci când sunt conservate în saramură, ceea ce poate crește tensiunea arterială. Sardinele conțin și purine, care ar trebui luate în considerare de către cei predispuși la gută.

Cum să adaugi sardinele în dieta ta

Dacă ideea de a deschide o conservă de sardine te face să te simți incomod, nu-ți face griji. Pot fi integrate în mese:

-Paste puttanesca: Adaugă sardine în acest preparat mediteranean clasic cu măsline, roșii și capere.
-Gustare savuroasă: Zdrobește sardinele cu suc de lămâie și ierburi proaspete, cum ar fi mărarul. Se servește pe pâine prăjită sau pe biscuiți prăjiți.
-Gustări picante: Asortează sardinele cu avocado și alge marine pentru o gustare bogată în nutrienți, potrivit verywellhealth.com.

×
Subiecte în articol: sardine inima