x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic pentru o hidratare optimă

Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic pentru o hidratare optimă

de Anastasia Paul    |    08 Mai 2023   •   22:45
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic pentru o hidratare optimă
Sursa foto: Hepta

Apa este esențială pentru supraviețuire deoarece este implicată în aproape fiecare proces fiziologic al corpului uman.

Corpul uman conține mai mult de 60% apă. De asemenea, aproape două treimi din creier și din sistemul circulator sunt alcătuite din lichid, 83% din plămâni, 64% din piele și 31% din oase. 

„Apa ajută la reglarea temperaturii, transportă nutrienții, elimină deșeurile, lubrifiază articulațiile și țesuturile și joacă un rol crucial în menținerea echilibrului delicat al electroliților și fluidelor din organism”, spune medicul nutriționist Crystal Scott, potrivit fortune.com.

Totodată, apa se pierde prin respirație, transpirație, urinare, metabolizarea alimentelor, exerciții fizice. Dacă lichidul nu este înlocuit, sănătatea este afectată rapid. Fără hrană, corpul poate rezista peste 3 săptămâni dar fără apă doar câteva zile. 

„Îmi place să corelez corpurile noastre cu Terra. Pământul nostru este alcătuit, în mare măsură, din apă. Dacă această cantitate ar fi prea mică, ce s-ar întâmpla cu sistemele noastre alimentare? Pădurile noastre? Viața animală? Este un efect de domino”, explică aceasta.

„Apa este elementul de pornire atunci când privești orice formă de schimbare sau problemele cu alimentația ori stilul de viață. Evaluează în primul rând aportul de apă. Ajută funcția cognitivă, starea de spirit, performanța fizică și poate preveni probleme de sănătate precum constipația, pietrele la rinichi și infecțiile tractului urinar. Este unul dintre elementele de bază”, afirmă dr. Scott.

Concluzia: apa este viață.

Aportul zilnic de apă

Regula generală este consumul a 8 căni cu apă. 

„Nu cred că această cantitate este neapărat greșită, dar cred că cercetarea de-a lungul timpului a evoluat. Recomandările referitoare la apă vor varia în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate”, spune medicul, dar poate fi diferită în funcție de temperatura exterioară, boală, dacă o femeie este însărcinată ori alăptează. 

Academia Națională de Știință, Inginerie și Medicină din SUA recomandă un aport mediu zilnic de apă de 3,25 litri pentru bărbați și 2,5 litri pentru femei. Apa se obține din lichidele consumate dar și din mâncare. 

„Poți obține multă hidratare din alimente precum țelină, portocale, căpșune, pepene verde și castraveți. Toate sunt alimente hidratante care îți suplimentează aportul de apă”, spune dr. Scott.

Cum știi dacă organismul tău are suficientă apă ori prea multă

Deși se întâmplă rar, este posibil să bei prea multă apă. Există o afecțiune numită hiponatremie și se întâmplă atunci când cantitatea de apă din organism copleșește rinichii și aceștia nu pot ține pasul cu o rată normală de filtrare. Conținutul de sodiu al sângelui tău devine periculos de diluat și provoacă umflarea celulelor. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi insuficiența renală și insuficiența cardiacă congestivă, cresc riscul iar unii sportivi pot avea probleme dacă nu au suficienți electroliți după un antrenament. 

Însă pentru majoritatea populației, problema mai mare este consumul insuficient de apă. Iar cel mai bun indicator al hidratării este corpul fiecăruia. Când nu ai suficientă apă, corpul tău va da anumite semnale.

„Culoarea urinei este un indicator foarte bun al stării de hidratare”, spune Scott. Dacă este de culoare galben pal ori limpede înseamnă că ești suficient hidratat. Dacă urina are culoare galben închis sau chihlimbar sunt semne că ai nevoie de lichide.

Durerile de cap, migrenele, calitatea slabă a somnului, constipația, senzațiile de amețeală sau de confuzie pot fi, de asemenea, simptome ale deshidratării. 

Sfaturi de hidratare

Dacă vrei să-ți crești aportul de lichide trebuie să începi încet. Mai întâi ține cont de cât consumi în prezent și apoi stabilește-ți cantitatea la care vrei să ajungi. Trebuie să îți stabilești un consum progresiv. Dacă te hidratezi prea repede, te vei simți prea plin. 

O altă soluție este să bei apă cu gheață la care să adaugi fructe pentru a-i da aromă. Folosește sticle de apă mai mici și umple-le, în loc să bei dintr-o cană uriașă toată ziua, deoarece acest lucru poate fi descurajant. Împarte-ți ziua în secțiuni și stabilește-ți cantitatea pe intervale orare. În acest fel, menții un flux constant de hidratare, în loc să încerci să bei toată cantitatea odată. 


 

×
Subiecte în articol: apă hidratare