Este nelipsit din cămară și a fost, de-a lungul timpului (în Europa, după secolul XVI), considerat alimentul de bază sau… mâncarea săracului. Însă cartoful este mai mult decât o legumă ieftină pe care oricine își poate permite să o pună pe masă. Chiar dacă, potrivit nutriționiștilor, cu cât mai colorate sunt alimentele pe care le mâncăm, în starea lor naturală, cu atât aportul de nutrienți este mai mare, cartoful se înscrie în lista legumelor cu beneficii recunoscute pentru sănătate. Dincolo de faima negativă pe care a ”cucerit-o” pentru conținutul mare de amidon, care îl face indezirabil în anumite diete, cartoful este, în fapt, plin de vitamine, minerale și fitochimicale cu un rol extrem de important în prevenirea multor afecțiuni.
- Oase sănătoase. Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartof contribuie la formarea și menșinerea unei structuri puternice a oaselor. Fierul și zincul joacă un rol important în producerea colagenului
- Tensiune arterială. Un aport crescut de potasiu neutralizează efectele negative ale celui de sodiu, direct răspunzător de tensiunea arterială crescută. Mai mult, potasiul, calciul și magneziul, toate conținute de cartof, joacă un rol important în reducerea tensiunii arteriale.
- Reduce inflamația. Colina este o substanță care se găsește în cartof și care îmbunătățește somnul, mișcarea musculară, învățarea și memoria. Toto colina ajută la menținerea structurii membranelor celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și reduce inflamația cronică.
- Previne cancerul. Cartoful conține folați care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase, prin mutații ale ADN-ului. Vitamina C și chercetina, ambele conținute de cartof, sunt antioxidanți puternici care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
- Ajută digestia. Pentru că are conținut ridicat de fibre, cartoful previne constipația și ajută la un tranzit intestinal regulat.
- Reduce apetitul. Tot fibrele acționează în organism ca un factor care induce sațietate, reducând astfel apetitul. Consumul de cartofi te face să te simți plin mai repede, reducând astfel aportul de calorii.
- Îmbunătățește aspectul pielii. Vitamina C din cartof stimulează producția de colagen și îi sporește acestuia abilitatea de a reduce ridurile și a îmbunătăți textura pielii.
Un cartof mediu conține aproximativ 160 de calorii, 0,2 grame de grăsime, 37 de carbohidrați, 4,7 grame de fibre și 4,3 de proteine. El asigură 2% din necesarul de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier și 30% din doza zilnică recomandată de vitamina B. Cartofii mai conțin un compus numit acid alfa-lipoic, care ajută organismul să transforme glucoza în energie. Este important însă ca rețetele pe bază de cartofi să nu presupună prăjire cu ulei, pentru că atunci multe dintre aceste beneficii se pierd. Întrucât mulți nutrienți se găsesc în coaja cartofului, este bine ca acesta să fie servit cu tot cu coajă.