x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   17:30
Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a reduce riscul de îmbolnăvire
Sursa foto: Hepta

Un nou studiu arată câți pași pe zi trebuie să facem pentru a reduce riscul de boală și deces, deși suntem sedentari în restul timpului

Numărul necesar este de circa 10.000 de pași în fiecare zi. O nouă cercetare a descoperit că și în rândul persoanelor sedentare, realizare a 9.000-10.000 de pași pe zi reduce cu 21% riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și  de a muri prematur cu 39%, potrivit studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.

Studiul a constatat că fiecare pas în plus față de cei 2.200 de pași pe zi – până la aproximativ 10.000 – reduce aceste riscuri, indiferent de cât de mult din timpul rămas este petrecut în poziție șezândă.

Constatările "nu reprezintă în niciun caz o scăpare pentru persoanele care sunt sedentare pentru perioade excesive de timp", a declarat autorul principal al studiului, dr. Matthew Ahmadi, într-un comunicat de presă.

Faceți 10.000 de pași pe zi pentru a contracara, potențial, impactul sedentarismului excesiv, sugerează un nou studiu, potrivit CNN.

"Cu toate acestea, acesta deține un mesaj important de sănătate publică, conform căruia orice mișcare contează și că oamenii pot și ar trebui să încerce să compenseze consecințele asupra sănătății ale timpului sedentar inevitabil prin creșterea numărului de pași zilnici", a adăugat Ahmadi, cercetător postdoctoral la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney, Australia.

Timp de 7 ani, autorii au urmărit traiectoria stării de sănătate a participanților, verificând registrele de spitalizare și de deces

Autorii au folosit date de la peste 72.000 de persoane care au participat la studiul UK Biobank, care a urmărit timp de cel puțin 10 ani rezultatele de sănătate a peste jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Regatul Unit.

Între 2013 și 2015, timp de 24 de ore pe zi, timp de șapte zile în total, participanții la noul studiu au purtat dispozitive de urmărire a activității la încheietura mâinii pentru a monitoriza numărul zilnic de pași și timpul petrecut în sedentarism (stând așezat sau culcat în timp ce erau treji).

Durata medie a timpului petrecut în sedentarism a fost de 10,6 ore pe zi, astfel încât autorii au clasificat 10,5 ore sau mai mult ca fiind "timp sedentar ridicat", în timp ce mai puțin de atât a fost considerat "timp sedentar scăzut".

Pentru o perioadă de șapte ani în medie, autorii au urmărit traiectoria stării de sănătate a participanților, verificând registrele de spitalizare și de deces. Ei au descoperit că, pentru persoanele cu un timp sedentar scăzut și ridicat, obținerea oricărui număr de pași mai mare de 2.200 pe zi a fost legată de șanse mai mici de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a muri prematur, iar cei 9.000-10.000 de pași au adus cele mai multe beneficii.

"Bineînțeles, cu cât mai mult timp se petrece pe jos, cu atât mai puțin timp este pentru statul jos și invers", a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

"În mod inevitabil, cei care merg cel mai mult pe jos stau cel mai puțin jos și obțin beneficii din ambele. Cei care stau cel mai mult pe scaun merg cel mai puțin pe jos, și obțin prejudicii din ambele", a adăugat Katz, care este, de asemenea, președinte și fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață. "Ambele contează – dar niciuna nu „anulează” efectele celeilalte".

Creșterea numărului de pași pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

Autorii nu au avut date despre activitățile exacte pe care participanții le-au făcut pentru a-și câștiga pașii, dar studiul lor este unul dintre multele care arată că "a fi activ în fiecare zi face minuni pentru sănătate", a declarat dr. Andrew Freeman, cardiolog preventiv și director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a fost implicat în studiu.

"Exercițiile fizice fac o întreagă varietate de lucruri", a adăugat Freeman. "Testează și stresează cu adevărat sistemul cardiovascular, iar inima este un mușchi și, ca orice alt mușchi, trebuie să fie antrenată pentru a deveni în formă."

Mersul pe jos, un exercițiu obișnuit pentru atingerea obiectivelor de numărare a pașilor, ajută la arderea caloriilor, la menținerea greutății și la îmbunătățirea densității osoase, a spus Freeman.

O parte din beneficiul pentru riscul de boală și de moarte prematură poate avea legătură și cu modul în care exercițiile fizice îmbunătățesc tensiunea arterială, "unul dintre cei mai puternici ucigași de oameni din întreaga lume", a spus Freeman.

Dacă doriți să deveniți mai activi, 10.000 de pași pot fi echivalenți cu o plimbare de câțiva kilometri care poate fi făcută în aproximativ două ore, a spus Freeman. Dar atingerea acestui obiectiv nu trebuie să însemne întotdeauna să vă răpiți o mare parte din timp din zi, potrivit antena3CNN.

 

Înainte ca mașinile să simplifice călătoriile, oamenii mergeau pe jos până la zeci de kilometri pe zi fără să se gândească la asta, a spus Freeman. Același lucru a fost posibil și în orașele cu un grad ridicat de mers pe jos sau cu un bun sistem de transport în comun.

"Corpul uman este conceput pentru a se mișca mult. Nu ar trebui să stai în fața unui computer timp de 12 ore pe zi și abia să te miști", a spus Freeman. "Întrebarea este: cum poți integra asta în ziua ta?".

Puteți împărți exercițiile fizice în segmente de 30 de minute, dintre care unul ar trebui să fie de intensitate viguroasă sau până la punctul în care nu puteți purta o conversație, a adăugat el.

Unele modalități mai ușoare de a face pași includ mersul pe scări în loc să luați liftul sau scările rulante, atunci când puteți, sau parcarea mai departe de un magazin. Unele companii și angajați au început să organizeze întâlniri în timpul plimbărilor sau să plaseze benzi de alergare portabile sub birourile lor, astfel încât să poată face exerciții fizice în timp ce lucrează.

"Exercițiile fizice sunt foarte bune pentru dumneavoastră și sunt cu adevărat elixirul magic care lovește practic toate bolile de care ne ocupăm", a spus Freeman. "Dacă sunteți sedentar, nu disperați – ridicați-vă acum și faceți mișcare".

×
Subiecte în articol: mers pasi sanatate