x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cauzele petelor de pe piele

Cauzele petelor de pe piele

02 Oct 2007   •   00:00

Expunerea la soare in timpul verii le-a lăsat unora dintre noi amintiri nu tocmai plăcute: pete pigmentare pe faţă, măini, decolteu, gambe. Asemenea pete nu apar doar in cazul celor care au stat pe plajă zile in şir.

Expunerea la soare in timpul verii le-a lăsat unora dintre noi amintiri nu tocmai plăcute: pete pigmentare pe faţă, măini, decolteu, gambe. Asemenea pete nu apar doar in cazul celor care au stat pe plajă zile in şir. La persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, petele pigmentare apar şi după ce au mers pe stradă prin soare. De asemenea, aceste persoane se pot intoarce de la mare cu aşa-numitele efelide, pistrui de culoare maro deschis, care apar in timpul lunilor de vară, pentru ca iarna să dispară.

"Aceste pete sunt datorate unui exces de melanină. Pata in sine inseamnă doar modificarea culorii, fără modificarea structurii pielii. Doar se vede, nu se poate palpa. Este suprafaţă de piele netedă, normală", arată doctor Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Unele dintre aceste pete dispar pe parcursul anotimpului rece, altele, dimpotrivă, persistă. Petele pigmentare pot fi prevenite cu ajutorul cremelor de fotoprotecţie.

Tratament

Dacă petele au apărut şi vrem să scăpăm neapărat de ele, singura soluţie este depigmentarea. In acest scop, pe piaţa produselor dermato-cosmetice există cremele depigmentante. "Se poate recurge şi la peeling pentru indepărtarea petelor hiperpigmentate. Peeling-ul presupune indepărtarea unui strat de piele, mai mic sau mai mare, in funcţie de tipul de peeling pe care il facem: superficial, mediu sau profund. In general, recomandăm peeling-urile medii. După un astfel de peeling, pielea este aproape o rană. Este interzisă expunerea la lumină după peeling, pentru că creşte riscul de a apărea alte pete. Acesta este şi motivul pentru care peeling-ul nu se face in timpul verii. Femeile care işi fac peeling nu au voie să iasă afară din casă. Şi in casă există lumină naturală, de aceea crema de fotoprotecţie nu are voie să lipsească. Riscurile sunt mai mari in cazul peeling-urilor profunde, este posibil ca după un peeling profund persoana respectivă să capete chiar mai multe pete sau cicatrice", precizează doctor Carmen-Madeleine Curea.

MELANINA. In funcţie de cantitatea de pigment (melanină) din piele suntem mai mult sau mai puţin protejaţi de razele soarelui. Melanina este o substanţă colorată, care absoarbe lumină şi ne protejează de arsuri. De aceea, persoanele blonde, cu ten deschis, care au mai puţină melanină in piele, se ard intotdeauna, foarte rar se bronzează.

CAUZE. Petele pigmentare apar la persoanele in vărstă, dar şi in cazul unor boli de piele. Petele care apar o dată cu inaintarea in vărstă fac parte din fenomenul de imbătrănire a pielii. Petele de bătrăneţe sau cheratozele senile sunt zone de piele hiperpigmentată, cu aspect rugos. In urma tratamentului recomandat in unele boli dermatologice (lichenul plan, psoriazisul), pielea rămăne pătată. Este posibil ca aceste pete să dispară in timp. Dacă nu dispar, cel mai bun tratament este laserul cu lumină intens pulsată. Pete pigmentare apar de asemenea in unele boli genetice (lentiginoza periorificială).

×
Subiecte în articol: piele dermatologie pete