Acneea poate fi extrem de deranjantă, mai ales în perioada pubertății. În funcție de stadiul în care se află, fie că este vorba de puncte negre sau albe în zona T a feței, fie că vorbim de pustule suprainfectate, care se întind și pe gât sau spate, există mai multe tipuri de tratament medicamentos. Dincolo de acestea, specialiștii sunt de părere că anumite obiceiuri pot fi utile, iar altele de-a dreptul dezastruoase, când vine vorba de cum tratăm acneea acasă. Iată câteva sfaturi de la dermatologi.
- Fața trebuie spălată dimineața și seara cu apă călduță și o soluție de curățare ușoară. Dacă ați fost la sală sau ați făcut sport cu o cască, căciulă sau bentiță pe cap, este bine să vă spălați imediat, pentru că transpirația va bloca porii și se vor forma coșuri.
- Evitați bureții, lufele sau alte obiecte care pot irita pielea. Recomandate sunt produsele fără alcool, cu acțiune ușoară. Loțiunile astringente, tonifiante sau exfoliante pot irita și usca pielea, iar acneea va arăta și mai rău. La fel și produsele de tip scrub.
- Când vreți să vă atingeți fața, rezistați! Uleiurile și murdăria de pe mâini nu fac decât să agraveze erupțiile de acnee. La fel și dacă vă pigu¬liți sau spargeți coșurile: se vor vindeca mai greu și vor lăsa cicatrici.
- Spălați-vă părul regulat! Uleiurile din păr ajung și pe față și provoacă acnee. Părul gras ar trebui spălat zilnic.
- Feriți-vă de razele soarelui și, mai ales, de solar. Bronzul afectează pielea în mod obișnuit, însă unele medicamente împotriva acneei o fac și mai sensibilă la ultraviolete, așa că mare atenție când vă expuneți la soare!