x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Care este cea mai sănătoasă brânză. Cât de des poți să o consumi

Care este cea mai sănătoasă brânză. Cât de des poți să o consumi

de Anastasia Paul    |    08 Mar 2024   •   17:30
Care este cea mai sănătoasă brânză. Cât de des poți să o consumi

Brânza este irezistibilă, dar este bine să mănânci în fiecare zi și care varietate este cea mai sănătoasă?

Brânza poate fi sănătoasă, dacă este consumată cu moderație. Feliată, mărunțită, topită sau coaptă, adăugată la un sandviș sau parte a unui preparat declicios, precum pizza sau lasagna, brânza poate fi consumat chiar și la desert.

Are o istorie culinară bogată, oamenii producând-o de peste 4.000 de ani, potrivit Asociației Internaționale a Produselor Lactate. Există circa 2.000 de soiuri de brânză, deci care este cea mai sănătoasă

Brânza este nesănătoasă sau sănătoasă?
Studiile timpurii au susținut o legătură între aportul ridicat de grăsimi saturate din produse lactate și un risc mai mare de boli de inimă. Dar lactatele bogate în grăsimi ar putea să nu fie atât de nesănătoase cum se credea cândva, potrivit cercetărilor mai recente.

O analiză din 2023 arată că brânza este „densă în nutrienți” și a constatat că are „beneficii neutre până la moderate pentru sănătatea umană”.

Conține grăsimi saturate dar și proteine și calciu. 

De exemplu, o felie de brânză cheddar are 5 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă puțin mai mult de o treime din cantitatea pe care ar trebui să o consumi într-o zi.

Brânza sărată nu este însă grozavă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Dar aceeași felie are aproape 7 grame de proteine, care ajută la sațietate și la creșterea mușchilor; și oferă 14% din valoarea zilnică a calciului, care menține oasele sănătoase și puternice.

În plus, brânza provine din lapte, care are și alți nutrienți, cum ar fi vitamina A și vitaminele B.

Care brânză este cea mai sănătoasă
Brânza de vaci este probabil cea mai sănătoasă.Are un conținut mai mic în grăsimi saturate și mai mare în proteine decât majoritatea celorlalte brânzeturi.

O jumătate de cană porție de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (2%) 

90 de calorii
12 grame proteine
2,5 grame de grăsime
5 grame carbohidrați
125 miligrame de calciu (10% din valoarea zilnică)
Brânza de vaci este o opțiune mai puțin sărată decât alte soiuri.

Cele mai sănătoase brânzeturi
Pe locul doi în categoria cele mai sănătoase brânzeturi sunt, în general, brânzeturile moi, cum ar fi ricotta sau mozzarella, care sunt făcute din lapte degresat sau degresat, deci tind să fie mai puțin bogate în grăsimi saturate și mai sănătoase, în general.

Trebuie doar să ții cont de conținutul de sodiu atunci când cumperi aceste soiuri.

Brânzeturile tari, precum parmezanul, cheddarul și elvețiană, au un conținut natural mai scăzut de lactoză, astfel încât persoanele cu sensibilitate la lactoză ar putea beneficia de alegerea acestor produse.

Dar, în general, orice brânză este bună cu moderație, iar conținutul nutrițional variază doar puțin între soiuri. Chiar și brânzeturile moi precum brie, care ar putea părea mai decadente, nu sunt mai puțin sănătoase decât alte brânzeturi.

Brânza cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi este sănătoasă?
Majoritatea brânzeturilor cu conținut scăzut de grăsimi nu au un gust foarte bun deoarece grăsimea este îndepărtată din lapte înainte de procesare, iar acest lucru elimină o mare parte din aromă. 

Adesea, umpluturile sunt adăugate pentru a satisface lipsa de grăsime. Și când oamenii încearcă să înlocuiască opțiunea cu conținut scăzut de grăsimi cu brânza lor preferată, adesea ajung să mănânce mai mult din ea pentru a compensa lipsa de grăsime.

Este bine să mănânci brânză zilnic?
Dacă rămâi la o felie de brânză, ceea ce înseamnă circa  ¼ de cană de brânză mărunțită, aceasta poate avea un loc în dieta ta.

Însă unele brânzeturi, cum sunt cele topite, galbene feliate, sunt făcute în mare parte din apă, notează today.com.

 

×
Subiecte în articol: brănză sanatate