L-am intrebat pe profesorul doctor in medicina dentara Constantin Gaucan cand se va ajunge la situatia fericita de a ne duce la stomatolog ca la frizer: fara teama de "dentistul" care iti umbla in gura. A suras si mi-a raspuns: "Nu ar avea deloc teama nici acum daca omul s-ar prezenta la stomatolog din cand in cand pentru intretinerea danturii si nu ar apela doar atunci cand il fulgera vreo masea sau cand i-a picat vreun dinte. Cu masina nu te duci periodic la revizie, chiar cand ea merge ceas? La stomatolog, de ce nu vine omul sa i se curete tartrul, sa i se inspecteze intreaga dantura?"
Cred ca nu exista om care sa nu fi trecut macar o data pragul cabinetului stomatologic. Fiindca dantura este una dintre componentele de importanta uriasa pentru organism. Si ca sa relevam importanta danturii sa amintim ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia ca parodontopatiile, adica bolile parodontiului, afecteaza aproximativ 70% din populatia planetei si din aceste boli se ajunge la o clatinare a dintilor astfel incat ii scoti cu mana.
Madonna, Vanessa Paradis, Maria Ciobanu...
Dar sa vedem explicatiile legate de dantura date de profesorul Constantin Gaucan. Sa incepem cu partea mai distractiva si anume solicitarea unor tinere, dar si a unor tineri de a li se anula strungareata. Intre dintii din fata ramane un cartilaj fibros care nu lasa dintii sa se apropie si omul are strungareata. Este o fandoseala sa ceri repararea strungaretei, pentru ca dintii din fata, departati dau un aer nostim. Astfel, oamenii cu strungareata chiar sunt simpatici. Si sa nu uitam ca vedete importante au strungareata. Si mentionam aici pe Madonna, Vanessa Paradis si de la noi Maria Ciobanu, Ionela Prodan etc.
Daca omul tine mortis sa-si anuleze strungareata si deja este adult, aceasta se face chirurgical, scotand cartilajul dintre dintii din fata care ii impiedica sa fie lipiti. Daca de strungareata vrea sa scape un copil, sunt metode ortodontice prin purtarea acelor aparate din sarma care forteaza alinierea dintilor.
Molarul aparut la 6 ani
Una dintre erorile mari facute in stomatologia pediatrica este extragerea "din prima" a dintilor de lapte. Dintii de lapte trebuie tratati, plombati si nu indepartati. Este pustiitor sa ti se scoata o masea sau un dinte si sa nu-l inlocuiesti cu ceva. In momentul acela dintii migreaza, se apleaca si nu mai calca axa cu omologul de pe celalalt maxilar. Fortele apasa pe un dinte inclinat si firesc el se deterioreaza, se misca si devine neutilizabil.
Cel mai important dinte este maseaua de 6 ani. Molarul aparut la 6 ani este baza arhitecturii, cheia armoniei danturii. El apare la 6 ani si se strica usor, chiar pe la 9-10 ani.
Daca este scos apare dezordinea, harababura in gura. Intr-un top al importantei, dupa molarul de 6 ani, se plaseaza molarul de 12 ani, aflat mai spre fundul gurii.
Cum impiedicam harababura din gura
Omul modern mesteca alimente tot mai moi si ca atare ramane nedezvoltata osatura maxilarului. Asa ca dantura nu mai are suficient spatiu sa rasara lejer. Dintii se inghesuie si unii devin inutili, fiindca omul nu mai sfasaie carnea, nu mai mesteca puternic carne cruda, legume nefierte. Practic, unii dinti nu-si mai au rostul. Astfel, nu mai au treaba maselele de minte si treptat isi pierd rolul si incisivii laterali. Care este povestea maselelor de minte. Ele practic nu mai au nici un rol. Maseaua de minte iese pe la 18 ani, din acest motiv i se si spune maseaua de minte, adica omul a devenit major. Dar spatiul e din ce in ce mai mic si se intampla ca maseaua de minte sa nu aiba unde rasari. Ramane in gingie si uneori situatia este si mai complicata, caci are o pozitie orizontala. Maselele de minte care ori rasar, ori nu rasar strambe incep sa apese pe celelalte componente ale danturii si conduc la rotirea dintilor, la incalecari, stricaciuni provocatoare de boli parodontale. Molarul de minte iesit ultimul, de cele mai multe ori stramb, porneste dezastrul in dantura. La 17-18 ani se face o radiografie panoramica pentru a vedea care este starea maselelor de minte. Cand molarul de minte nu are loc sa erupa, preventiv se scot mugurii maselei de minte.Acest molar se scoate mai tarziu si cand a erupt cu un unghi inclinat.
Pentru a impiedica harababura provocata intregii danturi, se extrage maseaua de minte. Daca insa molarul de minte a iesit drept si calca ax in ax cu maseaua de minte de pe celalalt maxilar, ele sunt pastrate pentru ca la o adica se constituie un reazem, un cap de pod pentru unele lucrari de protezare. Cand apare cea mai mica gaurica, o carie insignifianta, ea trebuie tratata si plombata. Astfel, se evita lucrarile mari si eventual sacrificarea acelui dinte, recurgandu-se la proteze.
IGIENA DANTURII. Este de mare importanta igiena danturii care porneste de la spalarea corecta pe dinti. Spalarea pe dinti trebuie facuta viguros si in nici un caz de la dreapta la stanga, ci miscand periuta de sus in jos, imitand pe undeva folosirea scobitorii pentru indepartarea resturilor de alimente dintre dinti. Semnul ca ne-am spalat corect sunt stropii de pasta aruncati pe oglinda din baie.
CONTROALE PERIODICE. Implantul dentar trebuie sa fie ultima solutie cand nu exista alte metode de protezare. Pentru ca implanturile se pot pune la orice varsta. Dupa introducerea piesei metalice, adica a implantului, se face o protezare pentru un timp, iar peste cateva luni cand se constata ca implantul a fost acceptat de osul gingiei se pune proteza definitiva pe suruburile implantului. Dar un om cu implanturi dentare devine abonat la stomatolog, fiindca numai acesta poate intretine implanturile prin controale periodice.