x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum funcționează dieta GOLO. Avantaje, dezavantaje și riscuri

Cum funcționează dieta GOLO. Avantaje, dezavantaje și riscuri

de Anastasia Paul    |    11 Mar 2024   •   20:45
Cum funcționează dieta GOLO. Avantaje, dezavantaje și riscuri
Sursa foto: Hepta

Cu o mulțime de afirmații despre pierderea în greutate și sănătatea, dieta GOLO este cea mai recentă.

Dieta GOLO a fost creată în 2009 de compania GOLO. Aceasta include un consum maxim între 1.300 și 1.800 de calorii, în funcție de sex. „Sunt mai puține calorii decât are nevoie un adult pentru viața de zi cu zi. Când adaugi exerciții în ecuație, atunci, desigur, vei scădea rapid în greutate.”, spune nutriționistul Maddie Pasquariello.

Dar o astfel de abordare este nesustenabilă și va pune presiune asupra organismului. Neagă caloriile corpului tău necesare pentru imunitate, digestie, sănătatea pielii și sistemele de organe. Nici măcar creierul tău nu va obține ceea ce are nevoie pentru o funcționare optimă din atât de puține calorii.

În plus, pentru a accesa planul, GOLO solicită să cumperi propriul supliment. De asemenea, aduce cu sine o serie de afirmații interesante.

„Ei susțin că ingredientele din acest supliment vor controla pofta, vor reduce stresul și anxietatea, vor crește energia, vor sprijini metabolismul sănătos, vor echilibra hormonii, și multe altele. În cele din urmă, nimic din toate acestea nu înseamnă prea mult: industria suplimentelor este foarte nereglementată în Statele Unite, iar afirmațiile făcute de companiile de suplimente în general sunt de obicei doar atât”, explică Pasquariello.

Pasquariello subliniază că, în ciuda afirmațiilor dietei GOLO, „nu există alimente care ne pot schimba metabolismul într-un mod semnificativ, și același lucru este valabil și pentru „echilibrarea hormonilor”. Pentru majoritatea oamenilor, cu excepția cazului în care se confruntă cu o boală gravă sau în îngrijire critică, hormonii sunt probabil în echilibru".

Câteva lucruri pe care GOLO le face corect sunt majoritatea alimentelor de pe lista sa. Cerealele integrale, legumele, fructele, nucile și fructele de mare sunt în general pariuri bune. De asemenea, susține limitarea cărnurilor procesate, cum ar fi hot-dog-urile, carbohidraților rafinați, cum ar fi pâinea albă sau orezul alb, și alimentele procesate. 

Site-ul web GOLO enumeră, de asemenea, mai multe „studii” ca dovadă a validității sale. Dar o citire printre rânduri dezvăluie că cercetarea a fost finanțată de companie și/sau sunt studii pilot - pe care oamenii de știință le întreprind pentru a demonstra necesitatea cercetării reale. Sunt mici și de natură exploratorie și nu pot dovedi o afirmație.

Ce să țintești în schimb
În timp ce dietele precum GOLO continuă să se bucure de popularitate datorită atractivității lor de soluționare rapidă, o abordare mai solidă este să revină asupra a ceea ce ;i cum mănânci. „Când eram copii, știam intuitiv de ce avem nevoie”, spune Pam Moore, nutri'ionist. 

Moore spune că, atunci când se concentrează pe calorii, macronutrienți și alimente „interzise”, oamenii pot pierde contactul cu corpul lor. „S-ar putea să nu recunoști când ai nevoie de mâncare”, spune ea. „S-ar putea să fii nervos, iritabil sau obosit și să nu realizezi că ți-e foame.”

Pentru a reînvăța cum să atingi nevoile corpului tău, începe prin a mânca trei mese și o gustare. „Oamenii opresc uneori micul dejun, apoi îl compensează mai târziu în cursul zilei”, explică ea. „Apoi sunt ab[tu'i pentru că au sc[pat lucrurile de sub control”. Nu lăsa să treacă patru sau cinci ore fără să mănânci.”

Vizualizez[ alimentele care te satură și adaugă anumite alimente pe lista restricționată. De exemplu, alegi iaurt înghețat în loc de înghețată. „De fapt, s-ar putea să mănânci prea mult din iaurt, să ajungi nemulțumit și să îți dorești  înghețată”, spune aceasta. 

De asemenea, gândește-te de ce ai diverse convingeri alimentare și dacă acestea te ajută sau nu. „Cu toții avem o viață de mesaje legate de cultura dietei”, spune Moore. „Dar nu ar trebui să combinăm greutatea cu sănătatea. Măsurătorile precum IMC și greutatea nu sunt măsuri exacte ale sănătății.”

Există, desigur, limite pentru ceea ce constituie un corp și o compoziție corporală sănătoasă, dar anii de cultură dietetică nu au rezolvat problema. Nu există o soluție rapidă sau un glonț de argint pentru alimentația sănătoasă și pierderea în greutate.

Dacă vă confrunți cu simptomele pe care GOLO pretinde că le vindecă, cum ar fi energie scăzută, stres cronic sau preocupare pentru alimente sau exercițiu, consultă medicul, spune Pasquariello, potrivit fortune.com.

 

×
Subiecte în articol: dieta golo