x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să îți protejezi ochii de razele UV și cum să faci asta

Cum să îți protejezi ochii de razele UV și cum să faci asta

18 Aug 2022   •   15:56
Cum să îți protejezi ochii de razele UV și cum să faci asta
Sursa foto: Shutterstock

Data viitoare când te pregătești să mergi pe plajă sau pe pârtiile de schi fără echipament de protecție pentru ochi, amintește-ți că ochii se pot arde la soare exact în același mod precum pielea.

 

Ochii puternic arși de soare sunt cauzați de supraexpunerea la razele UV (ultraviolete), mai exact, cele emise de soare. Această afecțiune este cunoscută sub numele de fotokeratită. Cunoscută și sub denumirea de keratita ultravioletă, afecțiunea este o inflamație a corneei, care reprezintă o membrană transparentă a părții frontale a ochiului.

De ce să îți protejezi ochii de razele UV 

Expunerea regulată la lumina UV poate avea consecințe cumulative și profunde. Cataracta, degenerescența maculară, melanomul ocular și cancerele pleoapelor sunt numai câteva dintre afecțiunile care pot fi cauzate de expunerea ochilor la razele ultraviolete. Chiar și o arsură solară a ochiului (fotokeratită), cum ar fi cea pe care ai putea-o experimenta pe piele, este posibilă.

Razele UV nu numai că provoacă disconfort din cauza strălucirii puternice, dar dăunează sănătății ochilor și zonei delicate a pielii care îi înconjoară. S-a demonstrat că 5 până la 10 la sută din totalul cancerului de piele apare în zona ochilor, astfel încât optarea pentru o pereche de ochelari cu polarizare și protecție UV este extrem de importantă.

Cum să-ți protejezi ochii

Nu toți ochelarii de soare sunt creați la fel. Pentru a te asigura că ochii tăi beneficiază de protecția de care au nevoie, asigură-te că ochelarii tăi blochează sau absorb 99 până la 100% din razele UV. Purtarea unei pălării cu boruri te poate ajuta, de asemenea, să îți protejezi ochii de expunerea la soare. 

Când schiezi sau te bucuri de alte sporturi pe zăpadă, alege întotdeauna să porți ochelari de soare sau de protecție care oferă același efect benefic asupra corneei. Una dintre cele mai simple variante la care poți apela este alegerea unor ochelari de soare pentru bărbați dintr-un magazin specializat, fie el online sau fizic. Purtarea unei căști poate ajuta, de asemenea.

În plus, este recomandat ca sesiunile lungi de bronz în care nu porți un accesoriu de protecție pentru ochi să fie evitate. Mai exact, medicii oftalmologi îți recomandă ca atunci când stai pe șezlong, să porți ochelari de soare. De asemenea, este indicat să ții și ochii închiși cât mai mult posibil.

La fel precum pielea, ochii tăi sunt vulnerabili la arsurile solare din cauza expunerii exagerate la razele UV. Această afecțiune, numită fotokeratită, dispare de obicei de la sine în câteva zile. Pe termen scurt, aceste incidente pot provoca simptome incomode - dureri de cap, vedere încețoșată, usturime.

Pe termen lung, pot apărea afecțiuni grave, cum ar fi cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă și cancerul pleoapelor. Este important să vă protejați ochii de soare și să aveți grijă deosebită atunci când vă aflați la altitudini mari, unde aerul este subțire, iar razele UV sunt puternice.

×