x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta Portfolio cu 10.000 de paşi zilnic

Dieta Portfolio cu 10.000 de paşi zilnic

de Magda Marincovici    |    04 Mar 2015   •   19:41
Dieta Portfolio cu 10.000 de paşi zilnic

Avantaje: scade colesterolul rău, previne bolile de inimă şi elimină kilogramele în plus
Regimul Portfolio se înscrie în seria dietelor mai puţin restrictive, despre care unii nutriţionişti spun că s-a dovedit deopotrivă eficient pentru revenirea la o greutate normală, dar şi pentru scăderea nivelului colesterolului rău (LDL) întocmai ca medicamentele anti-colesterol. Regimul Portfolio a fost conceput la începutul anilor 2000 de prof. Jenkins, profesor de nutriţie la Universitatea din Toronto, şi echipa sa.

Scopul acestei diete este de a trata pacienţii suferinzi de hipercolesterolemie. Se cunosc efectele fibrele şi alimentelor bogate în fitosteroli asupra colesterolului şi acest regim, prin alegerea corectă a alimentelor, reuşeşte să reducă LDL şi, totodată, să elimine kilogramele în plus. Concret, acest regim se bazează pe fibre solubile şi fitosteroli (prezenţi în vegetale), pe grăsimi bune şi carne slabă. Regimul Portfolio încurajează consumul de alimente bogate în fibre – fructe, legume, cereale complete -, leguminoase – linte, mazăre, fasole uscată - şi înlocuirea cărnii roşii cu peşte şi carne slabă, albă. Nu sunt interzise mezelurile sau foietajele, dar se recomandă să le mâncăm mai rar şi în cantităţi mici.

Iată o schiţă a regimului Portfolio: o legumă şi un fruct la fiecare masă principală; peşte în loc de carne; linte în loc de paste; ulei de măsline în loc de unt; fructe, salată de fructe sau compot fără zahăr, la desert; între mese circa 20 de migdale zilnic.

Atuul regimului este scăderea colesterolului rău. Prof. Jenkins spune că importantă este menţinerea nivelului optim al colesterolului, deoarece există o legătură dovedită între acesta şi bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel global.
Avantajele acestui regim pot fi enunţate în trei cuvinte: anti-colesterol, anti-kilograme, echilibru. Adică, favorizează scăderea colesterolului rău fără consecinţe negative asupra colesterolului bun.

Fibrele solubile îşi măresc volumul în stomac, creeând senzaţia de saţietate. De asemenea, au indice glicemic scăzut, contribuind la păstrarea siluetei. Regimul Portfolio nu este restrictiv, dimpotrivă este diversificat şi nu prezintă riscul unor carenţe de vitamine. Dar acest regim are şi unele limite: riscul de constipaţie, deoarece fibrele solubile pot încetini tranzitul alimentelor. Rezultatele acestei diete sunt, totuşi, condiţionate de efectuarea zilnic a cel puţin 10.000 de paşi. Ca în cazul tuturor dietelor, şi în cazul Portfolio, specialiştii ne recomandă ca, înainte de a o aplica, să ne consultăm cu medicul de familie sau cu un nutriţionist.

×