x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Efectele benefice ale fructelor bogate în fier asupra organismului

Efectele benefice ale fructelor bogate în fier asupra organismului

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   20:00
Efectele benefice ale fructelor bogate în fier asupra organismului
Sursa foto: Hepta

Multe alimente conțin fier, un mineral esențial pentru funcționarea organismului.

Organismul uman utilizează fierul pentru a produce hemoglobina, o proteniă care transportă oxigen de la plămâni către toate celulele corpului. Desigur, cea mai mare cantitate de fier o conține carnea. Însă și unele fructe, proaspete sau uscate, au concentrații ridicate din acest nutrient. 

Totodată, deficiența de fier poate provoca anemie. 

Iată 10 fructe bogate în fier:

Pepene

Ajută la hidratarea organismului, protejează încheieturile, are proprietăți antioxidante și susține sănătatea ochilor.

Kiwi

Conține fier și vitamina C, susținând absorbția generală de fier în organism. Este bogat și în vitamina E, o substanță nutritivă care  ajuta la menținerea sistemului imunitar.

Guava

Este un fruct tropical bogat în vitamina C, fier și acid folic (vitamina B9). Previne diabetul, sprijină sănătatea inimii și are proprietăți anticancerigene. Ajută și la scăderea în greutate. 

Caise

Oferă concentrații ridicate de fier non-hem, care poate fi absorbit mai ușor dacă este consumat împreună cu vitamina C. Caisele pot sprijini sănătatea ochilor pot îmbunătăți sănătatea pielii, potrivit Health

Prune uscate

Au un conținut nutritiv bogat în calciu, proteine, potasiu, magneziu, cupru, mangan, fibre și alți carbohidrați, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), vitamina B6, vitamina K, zaharuri adăugate, sodiu și grăsimi saturate. Prunele uscate pot susține sănătatea oaselor și au proprietăți antiinflamatoare.

Căpșuni

Oferă vitamina C, proteine, folat (vitamina B9), grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Pot susține imunitatea și reduc riscul de a dezvolta cancer.

Rodie

Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. susține sănătatea inimii, îmbunătățește funcția cognitivă și ajută la recuperarea în urma exercițiilor fizice intense.

Stafide

Conțin fier și pot reduce șansele de a dezvolta boli cardiovasculare, susțin sănătatea sistemului digestiv și pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei.

Curmale

Oferă concentrații ridicate de antioxidanți, substanțe care pot diminua efectele stresului oxidativ în organism. Protejează împotriva afecțiunilor cronice și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Dude

Pot îmbunătăți digestia, pot diminua riscul de a dezvolta cancer, pot îmbunătăți sistemul imunitar și pot susține sănătatea creierului, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: fier sanatate fructe