Aceasta conține nitrați naturali, antioxidanți, fibre, vitamine (C, B2, B9) și minerale esențiale, precum potasiul, fierul și magneziul, benefice pentru sistemul cardiovascular, funcția cognitivă și performanța fizică.
Însă suplimentele din sfeclă roși suntt mai concentrate și coonțin astfel mai multe fibre și nutrienți. O linguriță de pudră echivalează din punct de vedere nutrițional cu o sfeclă întreagă.
Sfecla este una dintre cele mai bogate surse naturale de nitrați, care favorizează producerea de oxid nitric. Acest compus dilată vasele de sânge și contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Studiile arată că suplimentele cu sfeclă pot avea efecte notabile inclusiv în cazul hipertensiunii asociate cu diabetul de tip 2.
Beneficiile sfeclei roșii pentru sănătate
Creier
Sfecla stimulează circulația sângelui și oxigenarea eficientă a creierului, contribuie la menținerea capacității de concentrare și a memoriei. Antioxidanții din sfeclă, în special betalainele, reduc inflamația și protejează celulele nervoase împotriva stresului oxidativ, un factor important în bolile neurodegenerative.
Efort fizic
Nitrații din sfeclă îmbunătățesc oxigenarea țesuturilor și eficiența energetică a celulelor musculare, ceea ce duce la creșterea anduranței. Suplimentele cu sfeclă roșie sunt folosite de sportivi pentru a susține performanțele în activități solicitante, precum alergarea, ciclismul sau înotul.
Glicemie
Unele studii arată că sfecla roșie ajută la scăderea glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, în special dacă este consumată crudă.
Atenție la riscuri
Suplimentele pe bază de sfeclă nu sunt recomandate pentru toată lumea.
Persoanele cu tensiune scăzută este bine să o evite.
Sfecla poate influența producția de bilă, astfel că persoanele care suferă de calculi biliari nu este recomandat să o consume.
Persoanele cu hipertensiune sau afecțiuni cronice este bine să consulte un medic, potrivit stiripesurse.ro.


