Conțin vitaminele C, E și K, dar și minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu, seleniu și fier. Desigur, vin încărcate cu antioxidanți care reduc markerii inflamatori din corp, cauza principală a multora dintre bolile cronice, după cum explică spune medicul nutriționist Vani Krishna de la Spitalul Manipal din Bengaluru, India, potrivit indianexpress.com.
Când vine vorba de sănătatea inimii și pierderea în greutate, semințele de fenicul ajută la corectarea stilului de viață, alături de dietă și exercițiile fizice.
Inima
Nitriții din semințele de fenicul joacă un rol important în sistemul cardiovascular, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Anna din Chennai și publicat în Journal of Food Science (2012).
„Semințele de fenicul conțin cantități semnificativ mai mari de nitriți în comparație cu alte semințe utilizate în mod obișnuit după masă”, arată analiza.
Totodată, mestecatul semințelor de fenicul îmbunătățește conținutul de nitriți al salivei. Nitriții dilată vasele de sânge ale inimii, reduc stresul asupra lor, le relaxează și îmbunătățesc fluxul de sânge către mușchiul inimii. Feniculul ajută și la angiogeneză sau la formarea de noi vase de sânge din cele preexistente. Conține fibre care sunt bune pentru orice sindrom metabolic. Fibrele mențin nivelul de colesterol din sânge, reducând astfel riscul formării de plăci și atacuri de cord. De fapt, conținutul de potasiu al semințelor de fenicul are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Pierderea în greutate
Deoarece semințele de fenicul sunt bogate în fibre și se consumă de obicei după masă, ele încetinesc digestia și ajută la evitarea creșterii nivelului de zahăr în sânge. De asemenea, oferă o senzație de sațietate care ține foamea la distanță pentru perioade mai lungi. De aceea, consumul de apă de fenicul sau ceai între mese te ajută să nu apelezi la gustări. Acționează ca un inhibitor al poftei de mâncare. Apa înmuiată cu semințe funcționează și ca diuretic și îmbunătățește metabolismul.
Diabet
Unele studii pe șoareci au descoperit că extractele din semințe de fenicul au redus nivelul de glucoză din sânge la o rată comparabilă cu cea a medicamentelor anti-hiperglicemice standard. Dar nu există încă niciun studiu care să demonstreze acest lucru în rândul oamenilor. Cu toate acestea, fibrele solubile ale feniculului pot ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Semințele de fenicul sunt bogate în beta-caroten, un alt antioxidant care scade nivelul de colesterol la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Tractul digestiv
Proprietățile digestive ale semințelor de fenicul sunt binecunoscute, motiv pentru care sunt servite ca odorizant de gură după masă în toată India. Uleiurile esențiale din semințe stimulează secreția de sucuri digestive și enzime. Compușii organici anetol, fenicol și estragol sunt antispastici și antiinflamatori și combat constipația, indigestia și balonarea. Ceaiul de fenicul este considerat cel mai bun panaceu pentru un tract digestiv sanatos. Compușii organici, precum anetol, au proprietăți anticancerigene, antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii care țin la distanță infecțiile stomacale.
Plămâni
Semințele de fenicul conțin niveluri ridicate de fitonutrienți care curăță sinusurile, ajută la relaxarea bronșică și, în consecință, reduc simptomele de astm, bronșită și congestie.
Alăptare
Anetolul prezent în semințele de fenicul stimulează galactagogii (substanțe care favorizează lactația) pentru a crește secreția de lapte. Multe studii sugerează că anetol imită de fapt funcția hormonului estrogen și devine cheia pentru gestionarea sănătății femeilor. Semințele de fenicul sunt o sursă bună de fier și un aminoacid numit histidină, care cresc hemoglobina din sânge și îmbunătățesc sănătatea mamei.
Iar în zilele calde și uscate ale verii este suficient să bei doar un pahar de apă în care se află semințe de fenicul pentru a reduce căldura internă a corpului.