x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Frumuseţea, cheia succesului?.

Frumuseţea, cheia succesului?.

de Steluta Indrei    |    20 Iun 2011   •   21:00
Frumuseţea, cheia succesului?.

Oamenii frumosi au succes. Au mari sanse de a obtine jobul pe care si-l doresc, de a-si construi o cariera reusita sau de a avea o viata personala armonioasa. De ce? Pentru simplul motiv ca au incredere in propriile forte. Sentimentul increderii in sine este primul pas spre succes, spun psihologii.

Este frumusetea o conditie pentru a avea succes? Iata o intrebare la care psi­hologii raspund nuantat. Ei spun ca aspectul fizic este important, dar nu suficient. Cert este ca, in societatea ac­tuala, frumusetea e la mare pret. In­cepand de pe bancile scolii pana la campaniile publicitare, este promovata imaginea frumusetii. Orice reclama, orice spot publicitar, orice afis de la colt de strada are in centru o femeie cu ten perfect sau un barbat cu trasaturi de invidiat. Atunci nu este de mirare ca aspectul fizic incepe sa starneasca preocupari si framantari de la varste mici.

Aspectul fizic si personalitatea
"Auzim inca din adolescenta, uneori chiar mai devreme, diverse discutii legate de aspectul fizic atat la baieti, cat si la fete. «Ce frumoasa este, toata lumea o place, este de ajuns sa zam­beasca si obtine ce vrea.» «Tipul acela arata foarte bine.» «Nu stiu ce sa mai fac, daca nu arat bine, nu ma simt bine.» Sunt doar cateva dintre framan­tarile tinerilor, care se mentin in cazul multora toata viata", spune Ioana Panculescu, psihoterapeut la Clinica Control Med. In opinia psihologului, aspectul fizic se refera la totalitatea insusirilor biologice ale unui individ. Dar insusirile cu care ne nastem pot fi modificate prin modul in care ne ingrijim corpul de-a lungul vietii. "Un corp ingrijit este un corp sanatos si cine are grija de corpul sau este si o persoana echilibrata din punct de vedere psihic", remarca psihologul Ioana Panculescu.

Importanta aspectului fizic are li­mite, este de parere psihoterapeutul Ioana Panculescu. "Fizicul ne ajuta sa deschidem porti, insa psihicul, inte­ligenta si personalitatea fiecarui individ construiesc relatii." O persoana fericita, radioasa, optimista, echilibrata este frumoasa chiar daca nu are trasaturi fizice perfecte. Frumusetea vine din interior, este oglinda sufletului, este expresia frumusetii morale si spirituale. De aceea, pentru a ne bucura de succes este important sa avem incredere in noi, sa avem grija de corpul nostru si de spiritul nostru. Sa nu uitam ca starea de spirit se citeste pe chip.
In unele cazuri, starea interioara lasa urme la propriu pe chip. Psihologul Karen Dion a demonstrat in ca­drul unui studiu ca exista o legatura concreta intre infatisarea si caracterul unei persoane. Cercetatoarea americana sustine ca "o persoana calma si relaxata este mai frumoasa si face mai putine riduri decat o persoana stresata si iritabila".

Atractia fizica
Atractia interumana tine, la un prim nivel de contact, de aspectul fizic, considera psihologul Ioana Panculescu. Contactul vizual este cel care duce la formarea primelor impresii legate de o persoana. Dupa prima privire putem spune daca ne place sau nu ne place persoana respectiva.

O persoana care se simte atraga­toare este constienta de faptul ca va fi remarcata sau ca i se va acorda o atentie deosebita. Asta o face sa se simta increzatoare. Asadar, privirea celorlalti permite persoanelor atra­gatoare sa se simta sigure pe ele. Desi se spune ca nu haina il face pe om, psihologul Ioana Panculescu atrage atentia ca vestimentatia conteaza. "Cu un aspect fizic ingrijit si o vestimentatie adecvata avem de castigat oriunde am merge: la birou, la o intalnire de afaceri, la o cina romantica. Totodata, aspectul fizic placut ajuta la cresterea stimei de sine", spune psihologul.

Studiu
Infatisarea placuta, atragatoare, armonioasa reprezinta un avantaj in viata, intrucat confera incredere in sine, dar si increderea celorlalti, arata un studiu realizat la Rice University din SUA. Potrivit autorilor, triada frumusete – incredere in sine – succes garanteaza reusita. Dar, atentie, mai este nevoie si de inteligenta!

Psihologii sustin ca persoanelor cu trasaturi fizice frumoase le sunt atribuite, la prima vedere, unele calitati: inteligenta, onestitate, capacitate de a construi un proiect sau de a conduce o echipa si alte competente. Iata de ce acestor persoane le este mai usor sa ocupe un loc de munca sau sa obtina un imprumut bancar. Dar asta nu inseamna ca tuturor oamenilor frumosi le este atat de simplu. La prima vedere, ei pot fi avantajati, dar in acelasi timp pot fi considerati superficiali, lipsiti de inteligenta, preocupati doar de aspectul fizic.

Un alt dezavantaj: o persoana frumoasa, investita initial cu incredere, care face o greseala poate crea o mare dezamagire. Asadar, de la oamenii frumosi se asteapta in general foarte mult, iar atunci cand raspunsul nu este pe masura pot fi judecati mai aspru decat altii.

PRIVIREA. Frumusetea atrage privirea chiar daca in campul vizual nu se afla o persoana. Psihologul Ioana Panculescu ne sugereaza sa ne imaginam ca vrem sa plecam intr-o vacanta, iar la agentia de tu­rism ni se prezinta ofertele cu fotografii din locurile unde putem merge. Intotdeauna vom alege imaginile frumoase, care ne atrag.

VESTIMENTATIA. Hainele si culorile lor pot fi un indicator al personalitatii fiecaruia dintre noi. Psihologul Ioana Panculescu subliniaza ca vestimentatia poate indica o persoana depresiva, perfectionista, optimista. Aspectul fizic, modul in care se imbraca o persoana comunica despre aceasta. De exemplu, un aspect fizic neingrijit poate spune multe despre o persoana.

×
Subiecte în articol: psihologie estetica