Cercetătorii britanici au analizat o bază de date biomedicală care servește ca o resursă globală pentru sănătate și cercetare în domeniu. Au fost astfel studiate informații de la 247.867 de adulți, urmărind rezultatele lor de sănătate timp de peste un deceniu.
Cercetătorii au vrut să înțeleagă asocierile dintre durata somnului și diabetul de tip 2 și dacă o dietă sănătoasă a redus efectele somnului insuficient asupra riscului de diabet.
Ca parte a datelor din Biobank din Marea Britanie, participanții au fost întrebați cât de mult dorm într-un interval de 24 de ore. 7-8 ore a fost media și considerată somn normal. Durata scurtă de somn a fost împărțită în trei categorii: ușoară (6 ore), moderată (5 ore) și extremă (3-4 ore). Cercetătorii au analizat datele despre somn alături de informații despre dieta oamenilor.
Aproximativ 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în perioada de urmărire. Deși obiceiurile alimentare sănătoase au fost asociate cu un risc general mai scăzut de diabet, atunci când oamenii au mâncat sănătos dar dormeau mai puțin de 6 ore pe zi, riscul de diabet de tip 2 a crescut, în comparație cu persoanele din categoria de somn normal.
Cercetătorii au aflat că durata somnului de 5 ore este legată de un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce riscul pentru persoanele care au dormit 3-4 ore a fost cu 41% mai mare, față de persoanele care au dormit 6-8 ore.
O limitare este studiul care a definit o dietă sănătoasă bazată pe numărul de porții de fructe, legume, carne roșie și pește pe care o persoană le-a consumat într-o zi sau o săptămână. Făcând acest lucru, nu a luat în considerare modul în care modelele alimentare, cum ar fi alimentația cu restricții de timp sau dieta mediteraneană, pot modifica riscul de diabet în rândul celor care au dormit mai puțin.
De asemenea, informațiile despre cantitatea de somn și dieta participanților au fost stabilite doar la recrutare și s-ar putea să se fi schimbat pe parcursul studiului. Autorii recunosc aceste limitări.
De ce somnul insuficient poate crește riscul de diabet
La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină și își pierde încet capacitatea de a produce suficient din acesta în pancreas. Insulina este importantă deoarece reglează glucoza (zahărul) din sânge, care provine din alimentele pe care le consumăm, ajutând-o să o mute către celulele din întregul corp.
Nu știm motivele precise pentru care persoanele care dorm mai puțin ar putea avea un risc mai mare de diabet de tip 2 dar cercetările anterioare au arătat că persoanele care au dormit mai puținau adesea markeri inflamatori crescuti și acizi grași liberi în sânge, care afectează sensibilitatea la insulină, ducând la rezistența la insulină. Aceasta înseamnă că organismul se luptă să folosească insulina în mod corespunzător pentru a regla nivelul de glucoză din sânge și, prin urmare, crește riscul de diabet de tip 2.
În plus, persoanele care nu dorm suficient, precum și persoanele care dorm neregulat (cum ar fi lucrătorii în schimburi), experimentează perturbări ale ritmului natural al corpului lor, cunoscut sub numele de ritmul circadian.
Acest lucru poate interfera cu eliberarea de hormoni precum cortizolul, glucagonul și hormonii de creștere. Acești hormoni sunt eliberați pe parcursul zilei pentru a satisface nevoile de energie în schimbare ale organismului și, în mod normal, mențin nivelurile de glucoză din sânge bine echilibrate. Dacă sunt compromise, acest lucru poate reduce capacitatea organismului de a gestiona glucoza pe parcursul zilei.
Acești factori, precum și alții, pot contribui la creșterea riscului de diabet de tip 2 observat în rândul persoanelor care dorm mai puțin de 6 ore.
Deși acest studiu s-a concentrat în primul rând pe persoanele care dorm 8 ore sau mai puțin, este posibil ca cele care dorm mai mult se pot confrunta și ele cu un risc crescut de diabet de tip 2.
Cercetările au arătat anterior o corelație în formă de U între durata somnului și riscul de diabet de tip 2. O revizuire a mai multor studii a constatat că somnul zilnic între 7-8 ore este asociat cu cel mai scăzut risc. Când oamenii au dormit mai puțin de 7 ore sau mai mult de 8 ore, riscul a început să crească.
Motivul pentru care somnul mai lung este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 poate fi legat de creșterea în greutate. De asemenea, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să fie supraponderale sau obeze.
Somn bun, dietă sănătoasă
Dormirea suficientă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos și poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Pe baza acestui studiu și a altor dovezi, se pare că, atunci când vine vorba de riscul de diabet, 7-8 ore de somn sunt ideale. Cu toate acestea, alți factori ar putea influența relația dintre durata somnului și riscul de diabet, cum ar fi diferențele individuale în calitatea somnului și stilul de viață.
În timp ce concluziile acestui studiu se întreabă dacă o dietă sănătoasă poate atenua efectele lipsei de somn asupra riscului de diabet, o gamă largă de dovezi indică beneficiile unei alimentații sănătoase pentru sănătatea generală.
Autorii studiului recunosc că nu este întotdeauna posibil să dormi suficient și sugerează că efectuarea de exerciții fizice pe intervale în timpul zilei poate compensa unele dintre efectele potențiale ale somnului scurt asupra riscului de diabet, potrivit sciencealert.com.