Da, există așa ceva. Nu este un mit. Există alimente la care este foarte greu să renunți, chiar dacă știi că îți fac rău. Acționează asupra ta aproape ca un drog. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, și nu numai, spune că alimentele industriale sunt chiar gândite în așa fel încât să ți le dorești iar și iar.
Elementele din alimente care produc dependență:
1. Sarea, zahărul și grăsimile
Ați văzut și la tv avertismentul: “pentru o viață sănătoasă evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi”. Acestea se adresează zonei de recompensă din creier, la fel ca drogurile, se va crea o stare de bine care, apoi, ne face să ni le dorim în permanență.
Zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Dacă nu i le dai, le va consuma din ce are deja și apoi va cere înlocuirea lor. Insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în mod corespunzător la fiecare celulă, din care să-și ia energie, și atunci se va ajunge la o permanență dorință de dulce. Iar consumarea unei cantități mai mari de dulciuri nu va rezolva problema ci va duce la îngrășare și chiar la obezitate fiindcă surplusul de glucide va fi transformat de organism în grăsime. Și așa intri într-un cerc vicios.
Alimentele bogate în sare duc la deshidratare care, însă, nu se manifestă prin sete acută, ci prin dorința de alimente sărate. Am mai spus, confundăm foarte des setea cu foamea. De asta indicat este să bei un pahar cu apă și să aștepți. Mănânci doar dacă îți mai este foame după jumătate de oră.
Citeşte articolul complet, pe andreeasava.ro