x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Măini catifelate la orice vărstă

Măini catifelate la orice vărstă

08 Mai 2007   •   00:00

Măinile pot spune multe lucruri despre o persoană. Pot vorbi despre starea de spirit - atunci cănd avem emoţii ne tremură măinile. Pot vorbi despre starea de sănătate, dar ne pot trăda şi vărsta, mai mult decăt ridurile de pe faţă. O soluţie pentru a avea măini frumoase la orice vărstă o constituie plantele cu proprietăţi emoliente: sunătoarea, nalba-mare, lumănărica, gălbenelele. Cremele cu extract de plante hidratează pielea, activează circulaţia periferică şi previn imbătrănirea, au proprietăţi antioxidante şi cicatrizante.

Săpunul, detergenţii pentru vase, dar şi văntul sau soarele sunt vinovaţi pentru pierderea elasticităţii pielii de pe măini. Pentru a evita deshidratarea, specialiştii ne recomandă folosirea unui săpun hidratant, cu un pH apropiat de cel al pielii. De asemenea, atunci cănd spălăm vase, geamuri ar fi bine să purtăm mănuşi, ca să ne protejăm măinile.

Gălbenelele, la mare preţ

"Pentru ingrijirea măinilor putem să ne pregătim singure o cremă din suc proaspăt de flori de gălbenele amestecat cu unt, in proporţia de o parte suc la zece părţi unt", ne sfătuieşte dr. Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie.

Specialistul nostru ne spune că florile de gălbenele pot fi folosite şi sub formă de macerat. Florile se pun la macerat in alcool de 90 de grade, apoi se pun la fiert cu ulei de măsline şi ceară de albine. Amestecul se lasă la foc mic căteva ore, se strecoară, iar după ce s-a răcit poate fi utilizat in locul cremei de măini obişnuite.

De asemenea, după ce au fost spălate cu apă şi săpun, măinile se pot masa cu o cremă cu extract de nămol. Aceasta hidratează pielea, putănd fi folosită de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Pe lăngă aceste creme, rezultate foarte bune dau şi aşa-numitele măşti pentru măini. Un amestec de miere, gălbenuş de ou şi glicerină este soluţia garantată pentru măini catifelate. Se ung măinile cu acest amestec, se lasă să acţioneze 10-15 minute, apoi se spală cu apă călduţă.

Proprietăţi emoliente are şi un amestec din morcov ras, o lingură de smăntănă şi o linguriţă de ulei de măsline. Iar dacă pielea de pe măini este aspră şi iritată, puteţi apela la un amestec din doi cartofi fierţi in coajă, 50 ml lapte călduţ şi o linguriţă cu ulei de măsline.

ULEIUL DE MĂSLINE. Datorită vitaminelor A, E, polifenolior - substanţe cu proprietăţi antioxidante - uleiul de măsline este recomandat pentru regenerarea pielii. După ce am terminat de spălat vasele, este bine să ne masăm măinile şi unghiile cu puţin ulei de măsline. Uleiul pătrunde in piele şi o menţine netedă, suplineşte lipsa de colagen şi proteine. Avănd proprietăţi emoliente, uleiul de măsline poate inlocui cu succes crema de corp in cazul persoanelor cu pielea uscată. In aceste cazuri, ungeţi-vă cu ulei in fiecare seară după baie. După două-trei săptămăni, pielea incepe să işi recapete aspectul catifelat.

×
Subiecte în articol: măsline maini cosmetica