x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Manichiură la domiciliu

Manichiură la domiciliu

de Gina Matei    |    12 Mai 2009   •   00:00
Manichiură la domiciliu
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Unghiile sănătoase înseamnă mâini frumoase, iar pentru ca unghiile să fie sănătoase este nevoie de o îngrijire specială. Pentru că nu este greu de realizat, manichiura se poate face şi acasă. Pentru aceasta, sunt necesare produse de calitate şi multă răbdare. "Este recomandat ca manichiura să se facă o dată pe săptămână", precizează Viviana Iordache, medic specialist dermatolog.



Uleiul de măsline: răsfăţ pentru unghii
O manichiură corectă începe cu ştergerea unghiilor cu dizolvant pentru a îndepărta lacul sau oja existentă deja pe unghii. Atenţie! Unghia nu trebuie bruscată, dizolvantul se aplică pe un tampon de vată, iar cu acesta se va apăsa foarte uşor pe unghie.

"Sunt necesare 5 secunde pentru ca pelicula să fie îndepărtată", atrage atenţia dr Viviana Iordache.

Unghiile au şi ele nevoie de puţin răsfăţ, prin urmare, înainte de a-ţi face manichiura, înmoaiele într-un vas cu puţin ulei de măsline, în care vei pune vitamina A şi ţine-le aproximativ două minute. Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu ulei de somon sau zeamă de lămâie. De asemenea, poate fi folosită zilnic o cremă hrănitoare, cu parafină, care poate fi aplicată pe mâini şi pe unghii înainte de culcare.

Urmează operaţiunea de pilire a unghiilor, operaţiune ce se va realiza cu o pilă fină, cu mişcări uşoare doar din exterior în interior, cu multă răbdare.

După aplicarea lacului colorat, este indicat şi un lac întăritor, care oferă unghiei strălucire, dar care, totodată, acoperă dungile inestetice sau micile bule. Atunci când îţi dai unghiile cu ojă este inevitabil să nu murdăreşti pielea din jurul unghiei. În acest caz, foloseşte un beţişor de lemn şi îndepărtează excesul de lac în timp ce îţi faci unghiile.

Unghiile trebuie lăsate la uscat cel puţin 30 de minute, pentru a evita compromiterea acestei delicate "operaţii". Medicul Viviana Iordache ne atrage atenţia că există şi riscuri atunci când alegem să ne facem singure manichiura. Tăierea prea agresivă a unghiilor dăunează acestora.

De asemenea, există tendinţa de a ne tăia cuticulele, deşi acestea trebuie împinse. Prin tăiere, cuticulele devin mai cornoase.

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită produselor folosite şi să evităm pe cât posibil ojele sidefate. Utilizate frecvent, acestea îngălbenesc unghiile.

DIETĂ. Sănătatea şi frumuseţea unghiilor pot fi menţinute prin adoptarea unei alimentaţii bogate în vitamine. Astfel, trebuie consumate alimente care conţin biotină (vitamină din complexul B): gălbenuş de ou, soia, drojdie, cereale integrale, lapte, ficat. De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în minerale sulfuroase, care se găsesc în castraveţi, struguri, usturoi, asparagus, ceapă, somon, ton, nuci, seminţe.

×
Subiecte în articol: cosmetica