x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Metode prin care poți întârzia primele semne ale îmbătrânirii pielii

Metode prin care poți întârzia primele semne ale îmbătrânirii pielii

19 Iul 2022   •   15:32
Metode prin care poți întârzia primele semne ale îmbătrânirii pielii
Sursa foto: Shutterstock

Există mulți factori care determină îmbătrânirea pielii. În cazul unora dintre aceștia nu putem face nimic, însă există factori pe care-i putem influența într-un fel sau altul. Un lucru pe care nu-l putem schimba este procesul natural de îmbătrânire și este firesc ca pielea noastră să-și piardă o parte din plenitudinea ei tinerească.

 

Genele noastre controlează în mare măsură pierderea elasticității pielii și apariția prematură a ridurilor, termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire fiind „îmbătrânire intrinsecă”. Însă putem influența un alt tip de îmbătrânire, numită „îmbătrânire extrinsecă”. 

 

Mediul în care trăim și alegerile stilului de viață ne pot face pielea să îmbătrânească prematur. Luând unele acțiuni preventive, putem încetini efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii noastre. Iată ce recomandă dermatologii pentru a întârzia primele semne ale îmbătrânirii pielii! 

Aplicarea protecției solare în fiecare zi 

Este un fapt binecunoscut că expunerea la soare în exces poate deteriora pielea, ducând la îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor. Utilizarea protecției solare are capacitatea de a încetini semnele de îmbătrânire a pielii. Pentru a-ți proteja pielea de radiațiile UV este esențial să aplici un SPF între 30 și 50 în fiecare zi, în funcție de timpul pe care-l petreci în razele soarelui. 

 

Pentru o protecție suplimentară a pielii sunt recomandate hainele deschise la culoare, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.  

Evitarea bronzării, atât în interior, cât și în exterior 

Bronzul este una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face doamnele și domnișoarele. Expunerea excesivă la radiațiile UV nu vor face decât să determine îmbătrânirea pielii. Mai mult decât atât, prea mult soare poate provoca, de asemenea, decolorarea pielii și deteriorarea elastinei și a colagenului, ceea ce poate duce la apariția ridurilor. 

 

Dacă dorești să obții o piele bronzată, este recomandat autobronzantul. Acesta vine sub formă de spray, gel, cremă sau loțiune. Nu uita că autobronzantul nu te protejează împotriva arsurilor solare și va trebui să porți în continuare protecție solară pe tot parcursul anului. 

Renunțarea la fumat 

Fumul de tutun dăunează colagenului și elastinei, fibrele care conferă elasticitate și fermitate pielii tale. De asemenea, nicotina din țigări face ca vasele de sânge să se îngusteze, iar acest lucru reduce fluxul de sânge către piele. Drept urmare, pielea ta nu va primi atât de mult oxigen și nici nu va primi nutrienții importanți. În plus, strângerea repetată a buzelor în timpul acțiunii de a fuma poate duce la ridarea prematură a zonei din jurul gurii. Dacă fumezi în prezent, indicat ar fi să renunți treptat la fumat, pentru a preveni astfel apariția semnelor de îmbătrânire a pielii. 

Evitarea cantităților mari de alcool 

Să bei un cocktail alături de un prieten sau să savurezi un pahar de vin la cină este în regulă. Însă consumul de alcool în exces îți poate deshidrata pielea și îți poate dilata vasele de sânge. Cantitățile mari de alcool pot duce la spargerea vaselor de sânge și la apariția rozaceei, a afecțiune a pielii marcată de roșeață și coșuri de dimensiuni mici. 

Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată 

Probabil că ai auzit de foarte mult expresia „Ești ceea ce mănânci”. Și când vine vorba de îmbătrânirea pielii, acest lucru este cu atât mai mult valabil. Alimentele cu proprietăți antiinflamatorii sau antioxidante pot îmbunătăți elasticitatea pielii și pot preveni diversele leziuni ale acesteia, dar și îmbătrânirea prematură. 

 

Studiile efectuate de-a lungul timpului sugerează că o alimentație bogată în fructe și legume poate ajuta la prevenirea daunelor care conduc către apariția semnelor de îmbătrânire a pielii. Aceleași studii susțin că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea. 

Utilizează retinoizi sau retinoli 

Retinozii, derivați din vitamina A, reprezintă unele dintre cele mai studiate ingrediente cu efect anti-aging. Denumiți uneori și retinoli, retinoizii au capacitatea de a crește producția de colagen, ce ajuta la revitalizarea pielii. Retinozii încurajează, de asemenea, crearea unor noi vase de sânge, îmbunătățind aspectul general și textura pielii. 

 

Aceștia sunt disponibili sub formă de creme și geluri pe care le poți achiziționa fără prescripție medicală, în timp ce alte forme sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Discută cu medicul dermatolog pentru a afla care este cea mai bună opțiune pentru tine! 

Ia în considerare antioxidanții și peptidele 

Pentru femeile în vârstă de 20 de ani, cea mai de bază rutină de îngrijire a pielii este curățarea acesteia cu un demachiant delicat și utilizarea unei creme hidratante, cu retinoizi. Serurile care conțin peptide și antioxidanți sunt, de asemenea recomandate, în vedere întârzierii semnelor de îmbătrânire a pielii. 

 

Liftactiv Serum, de pildă, acționează asupra diferitelor straturi ale pielii, prevenind apariția petelor pigmentare, acționând împotriva ridurilor și uniformizând tenul. Textura sa plăcută, ușoară și nelipicioasă este rapid absorbită în piele, oferind pielii tenului luminozitate și fermitate. 

Folosește creme hidratante 

Cremele hidratante ajută la hrănirea și hidratarea pielii. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar pielea ta devine mai uscată și mai predispusă la apariția ridurilor. Studiile arată că utilizarea unei creme hidratante cu acid hialuronic și vitamina C este eficientă în prevenirea formării sau adâncirii ridurilor fine. Adresează-te medicului dermatolog pentru recomandări de produse potrivite pielii tale! 

 

Cu ajutorul acestor metode vei putea întârzia cu succes primele semne ale îmbătrânirii pielii. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de frumusețea și sănătatea unei pieli radiante!

×