x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Metode pentru a reduce disconfortul abdominal după masa de Crăciun

Metode pentru a reduce disconfortul abdominal după masa de Crăciun

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2023   •   17:00
Metode pentru a reduce disconfortul abdominal după masa de Crăciun

Mesele îmbelșugate de sărbători pot aduce și neplăceri. Dacă ai mâncat prea mult este bine să știi că există câteva soluții care te vor face să te simți mai bine.

Iată câteva metode prin care îți poți reduce disconfortul abdominal:

Bea apă

Prin urmare, bea apă pentru a-ți ajuta stomacul să digere mâncarea. Evită băuturile carbogazoase sau alcoolul deoarece acestea pot agrava disconfortul gastric.

Întins pe spate sau puțin aplecat înainte

Odihnește-te într-o poziție confortabilă. Stai întins pe spate sau puțin aplecat înainte pentru a reduce presiunea asupra stomacului.

Scurtă plimbare

Dacă te simți suficient de bine, o scurtă plimbare ușoară poate ajuta la accelerarea procesului de digestie.

Alimente ușoare

Dacă ai nevoie să mai mănânci, alege alimente ușoare și sănătoase, cum ar fi o supă de legume sau o salată. Evită mâncărurile grase sau grele.

Haine mai lejere

Dacă hainele pe care le porți sunt strâmte și contribuie la disconfortul abdominal, schimbă-te în haine mai lejere.

Poziție verticală

Stai într-o poziție verticală sau semi-verticală timp de cel puțin câteva ore după masă pentru a permite stomacului să digere mai ușor mâncarea.

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă sau menta poate ajuta la calmarea stomacului și la reducerea senzației de balonare sau disconfort abdominal.

Alte ceaiuri

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și ajută la stimularea digestiei. Poate reduce senzația de balonare și ajută la eliminarea gazelor din stomac.

Anasonul are proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea gazelor din tractul digestiv și la reducerea balonării.

Semințele de fenicul au efecte anti-balonare și pot ajuta la reducerea senzației de disconfort abdominal și la eliminarea gazelor.

Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la calmarea sistemului digestiv, reducând balonarea și disconfortul.

Masaj abdominal

Un masaj ușor poate ajuta la relaxarea mușchilor stomacului și la ameliorarea disconfortului asociat cu balonarea. 

Așază-te într-o poziție confortabilă, cum ar fi întins pe spate sau așezat pe o suprafață fermă și plană. Începe prin a lua câteva respirații adânci și lente pentru a te relaxa.

Folosește vârful degetelor și exercită presiune ușoară pe partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, în zona stomacului și a intestinului subțire Începe să faci mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic, cu degetele, exercitând o ușoară presiune. Continuă să faci aceste mișcări în jos, de-a lungul colonului, apoi spre partea stângă a abdomenului și sus, către zona stomacului. Repetă aceste mișcări ușoare de masaj timp de câteva minute, potrivit dcnews.ro.

Poți încerca și mișcări circulare în sens invers acelor de ceasornic, pentru a ajuta la stimularea fluxului digestiv. Plasează vârful degetelor sub coaste, în partea superioară a abdomenului, și exercită o ușoară presiune în sus și în jos pentru a ajuta la relaxarea diafragmei și a mușchilor respiratori.

Încearcă să te concentrezi pe respirație și să te relaxezi pe măsură ce faci masajul.

Este important să fii delicat și să nu exerciți o presiune prea mare în timpul masajului, pentru a evita orice disconfort suplimentar. Dacă balonarea persistă sau este însoțită de alte simptome neobișnuite sau severe, este recomandabil să consulți un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

×
Subiecte în articol: craciun mancare disconfort abdominal