x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Motivul durerilor de cap după un pahar de vin roșu. La ce trebuie să fii atent

Motivul durerilor de cap după un pahar de vin roșu. La ce trebuie să fii atent

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   20:30
Motivul durerilor de cap după un pahar de vin roșu. La ce trebuie să fii atent

Mulți se întreabă de ce îi doare capul după ce au consumat, chiar și un singur pahar de vin roșu, cu toate că nu au astfel de probleme la alte tipurii de alcool.

Durerile de cap după un pahar de vin roșu nu mai sunt un mister pentru oamenii de știință. Astfel că cercetători de la Universitatea din California spun că aceste simptome sunt provocate de un compus aflat în strugurii roșii și care poate influența modul în care organismul metabolizează alcoolul. Substanța se numește quercitină și este un antioxidant benefic pentru sănătate/ 

Vinul Cabernet din Valea Napa, de exemplu, conține niveluri ridicate de quercitină. Strugurii roșii produc mai multă quercetină atunci când sunt expuși la soare.

Prof. univ. Andrew Waterhouse, a declarat, pentru BBC News, că vinurile roșii mai scumpe sunt  de fapt mai dăunătoare pentru persoanele predispuse la dureri de cap. 

"Soiurile ieftine de struguri sunt cultivate pe viță de vie cu bolți foarte mari și multe frunze, așa că nu primesc atât de mult soare, în timp ce strugurii de înaltă calitate provin din culturi mai mici, cu mai puține frunze. Cantitatea de soare este gestionată cu atenție pentru a îmbunătăți calitatea vinului”, a explicat acesta.

Durerile de cap pot să apară și la 30 de minute după ce s-a consumat chiar și o cantitate mică de vin roșu. 

Alți cercetători susțin că motivul s-ar afla în sulfiți, conservanți care prelungesc durata de depozitare și mențin vinul proaspăt. Însă conținutul de sulfiți este mai mare în vinurile albe dulci decât în cele roșii. Cu toate că unele persoane pot fi alergice la sulfiți și ar trebui să îi evite, există puține dovezi că aceștia sunt de vină pentru durerile de cap.

Un ao altă posibilă cauză ear putea fi histamina, un ingredient mai des întâlnit în vinul roșu decât în cel alb sau rose. Aceasta dilată vasele de sânge din organism, ceea ce ar putea declanșa dureri de cap, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: vin roşu durere cap