x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Niciodată nu stoarceți ulciorul de la ochi

Niciodată nu stoarceți ulciorul de la ochi

27 Sep 2016   •   20:25
Niciodată nu stoarceți ulciorul de la ochi

Orjeletul sau urciorul, cum este numit popular, reprezintă o infecție a unei glande sebacee de la nivelul pleoapei. Glandele sebacee se află la baza genelor și se pot infecta, cel mai adesea, din cauza prezenței unei bacterii, precum stafilococul auriu. Orjeletul poate fi extern sau intern, în funcție de locul în care se dezvoltă infecția.

Simptomele sunt ușor de recunoscut: pleoapa va fi dureroasă la atingere, se va înroși și se va umfla la locul infecției. După 2-3 zile, în punctul respectiv colectează puroi și poate supura. De obicei se sparge, iar puroiul se elimină și presiunea cedează. Mai rar, orjeletul poate fi însoțit de febră. Uneori, orjeletul intern se poate închista și este nevoie de intervenția chirurgului, pentru a fi îndepărtat.

Cauzele apariției sunt variate, de la igiena precară, până la folosirea unor produse de machiaj contaminate sau înotul în bazine cu probleme.

Urciorul se vindecă de la sine în aproximativ șapte zile. Totuși, poate fi ”ajutat” cu unguente pe bază de antibiotice și antiinflamatorii. Nu încercați niciodată să stoarceți orjeletul. Cel mult, dacă acesta nu se resoarbe, chirurgul poate face o incizie pentru a elimina puroiul.

Este important ca igiena să fie corespunzătoare pe durata tratamentului. Zona se spală cu apă și săpun și pot fi aplicate comprese calde și antiseptice.

Dr. Alina Popescu, medic de familie

×