x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Noi recomandări OMS. Ce grăsimi și carbohidrați putem consuma pentru a fi sănătoși

Noi recomandări OMS. Ce grăsimi și carbohidrați putem consuma pentru a fi sănătoși

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2023   •   19:00
Noi recomandări OMS. Ce grăsimi și carbohidrați putem consuma pentru a fi sănătoși

OMS a modificat ghidurile cu alimentele pe care trebuie să le consumăm și acordă mai multă importanță calității produselor, lăsând pe plan secund cantitatea.

Acestea conțin cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați și trans, precum și aportul de carbohidrați necesar adulților și copiilor. i de grăsimi și carbohidrați pe care trebuie să-i consumăm. 

Însă adulților le este recomandată limitarea consumului de grăsimi la sub 30% din caloriile zilnice, potrivit Medical News Today, citat de dcnews.ro.
Aportul de energie al unei persoane este măsurat în calorii furnizate de carbohidrați, proteine, grăsimi și alcool.
 
O veste nu tocmai bună este că obezitatea s-a triplat în ultimii 48 de ani și afectează peste 340 de milioane de copii și adolescenți între 5 - 19 ani, 39 de milioane de copii cu vârste sub 5 ani, potrivit datelor din 2020. 
OMS recomandă consumarea de grăsimi nesaturate de către copiii sub 2 ani și sub 10% din totalul caloriilor să fie grăsimi saturate iar 1% acizi grași trans. 
 
Grăsimi nesănătoase
"Înainte era vorba doar despre limitarea grăsimilor la 30% din aportul de energie. Acum, dacă ne uităm cu adevărat la grăsimile saturate ca fiind vinovate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, acestea sunt direct corelate cu o creștere a LDL și o creștere a rezistenței la insulină, care sunt factori de risc cardiometabolici", explică nutriționista Michelle Routhenstein.

OMS aspune că acizii grași saturați cdin produsele lactate și carnea grasă nu sunt sănătoși. Untul, untura, uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin și grăsimi saturate.
Acizii grași trans provin mai ales din surse produse industrial și de la vaci, oi și capre. Alte animale sunt căprioarele, elanul, cămilele, girafele și bivolii.
 
Carbohidrați, legume, fructe
"Suntem interesați de fibrele care au carbohidrați mai complecși. Ne uităm la fibrele alimentare, în principal din cereale integrale, fructe și legume, despre care știm că au un efect cardiovascular protector", spune nutriționista.
OMS pune accent pe consumul de alimente care conțin fibre naturale, respectiv cerealele integrale, legumele și fructe. 
Organizația recomandă în continuare limitarea consumului de grăsimi la sub 30% din caloriile zilnice. 
 

1. Aportul total de grăsimi pentru prevenirea creșterii nesănătoase în greutate la adulți și copii: ghid OMS 

2. Aportul de acizi grași saturați și acizi grași trans pentru adulți și copii: ghidul OMS

3. Aportul de carbohidrați pentru adulți și copii: ghid OMS 

 

×
Subiecte în articol: grasimi carbohidrati