Spray. Roll-on. Stick... Avem mare nevoie de ele tot timpul anului, dar mai ales în sezonul cald. Trebuie alese inteligent, folosite corect pentru a ne simţi bine în pielea noastră în orice ocazie.
Substanţele chimice din produsele antisudorifice nu fac rău pielii, deşi le folosim zilnic.
Comparativ cu parfumurile, produsele antisudorifice parfumează şi, în acelaşi timp, reduc secreţiile glandei sudoripare. În comerţ, produsele antisudorifice se găsesc sub formă de spray, roll-on şi stick. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, ne ajută să alegem produsul cel mai eficient contra transpiraţiei.
SPRAY-URILE
Primul atribut al spary-urilor este faptul că sunt printre primele produse antisudorifice folosite pentru a reduce cantitatea şi mirosul transpiraţiei. Substanţele conţinute nu sunt periculoase pentru piele, ci pentru mediul înconjurător, spune medicul Viviana Iordache. Astfel, spray-urile au în compoziţie freon, substanţă ce distruge stratul de ozon. În compoziţia acestora intră şi alcoolul. De asemenea, conţin pudre care au rolul de a absorbi transpiraţia.
Pot fi inestetice! Nu ele în sine, ci urmele pe care le pot lăsa la subraţ sau pe haine. Aşadar, evitaţi excesul!
ROLL-ON ŞI STICK
Spre deosebire de spray-uri, roll-on-urile şi stick-urile conţin mai multe substanţe chimice, printre care clorura de aluminiu, care este toxică, spune specialistul. Trebuie să reţinem că spary-urile conţin o doză mai mică de clorură de aluminiu, comparativ cu roll-on-urile şi stick-urile.
"Totuşi, cantitatea de clorură de aluminiu existentă în roll-on şi stick nu afectează pielea. Pentru cei care totuşi se mai tem de această substanţă, medicul Viviana Iordache îi linişteşte, precizând că această substanţă se foloseşte în tratamentul traspiraţiei excesive (hiperhidroză), în special, în transpiraţia picioarelor. Totodată, vestea bună este că, în comerţ, se găsesc şi produse antisudorifice fără clorură de aluminiu.
Parabenii
Temuţii parabeni se găsesc şi în produsele antisudorifice. Există voci care asociază parabenii cu cancerul de piele. În acest sens, un studiu efectuat la Universitatea din Reading (Marea Britanie) a constatat existenţa acestor substanţe în ţesuturile tumorale extrase de la pacientele cu cancere de sân. Se pare că aceste substanţe se acumuleze o dată cu folosirea intensivă a deodorantelor, în combinaţie cu epilarea axială. Tocmai de aceea, specialistul nostru vă recomandă să nu utilizaţi imediat după epilarea la axilă un deodorant, mai ales când pielea este iritată.
De asemenea, specialistul nostru te sfătuieşte să citeşti cu atenţie eticheta şi să te fereşti de următorii parabeni:
n) benzylparaben
n) butylparaben
n) ethylparaben
n) methylparaben
n) propylparaben
MOD CORECT DE FOLOSIRE
Antisudorificele se aplică întotdeauna după ce zona a fost spălată bine cu apă şi săpun. De preferat, un săpun moale. Specialistul nostru vă sfătuieşte să nu aplicaţi un deodorant peste altul sau, şi mai rău, un produs antisudorific când deja suntem transpiraţi. Pe lângă faptul că mirosul care rezultă nu este plăcut, mai există şi riscul ca pielea să fie sufocată. Aşadar, în cazul în care folosiţi un deodorant care are efect doar câteva ore, ideal este să faceţi un duş şi, apoi, să aplicaţi un antisudorific.
CONTRAINDICAŢII
Nu există contraindicaţii majore în cazul produselor antisudorifce. Este posibil ca, în unele cazuri, să apară o dermatită de contact. În această situaţie, se impune o pauză de 10 zile. În tot acest timp, zona se tamponează cu apă şi bicarbonat de sodiu, soluţie care are proprietăţi antisudorifice. După 10 zile, este indicat să folosiţi un alt deodorant.
Citește pe Antena3.ro