Aromele de cartofi prăjiţi, pizza sau floricele care te trezesc şi din somn şi te “teleghidează” spre sursă ca în desenele animate, provocându-ţi instantaneu un apetit grozav, ar putea fi stăvilite cu un medicament, care să ne facă să rezistăm fără suferinţe poftei alimentare, anunţă cercetătorii americani de la Universitatea California, citaţi de Daily Mail. În felul acesta, bătălia cu dependenţa de “junk-food” ar putea fi câştigată, iar dietele mai sănătoase recomandate de nutriţionişti, ar avea cele mai multe şanse să dea rezultatele scontate.
Specialiştii au făcut cercetări pe musculiţele de fructe, Drosophila Melanogaster. Au observat că musculiţele flămânde zboară frenetic încolo şi-ncoace până găsesc sursa de hrană, iar cele sătule nu părăsesc nici atunci sursa, ci luptă să-şi “delimiteze teritoriul” pe aceasta.
Faptul că musculiţele sunt atrase de aroma fructelor i-a determinat pe specialişti să le studieze antenele, care sunt organele lor de simţ, mai cu atenţie. După ce le-au extirpat antenele, musculiţele nu mai identificau mirosurile şi, astfel, nu mai zburau după hrană. În antenele lor, cercetătorii au identificat o proteină, precum şi hormonul insulină, care sunt strâns legate de simţul mirosului şi declanşarea senzaţiei imperioase de a mânca. Speciliştii afirmă că aceste substanţe sunt “cheia” cercetărilor lor, care îi va ajuta la găsirea formulei pentru pastila-minune. Ei explică şi “chimia” prin care se declanşează senzaţia de foame. Astfel, când se instalează foamea, nivelul insulinei scade şi se sintetizează în schimb o cantitate mai mare de proteină care stimulează simţul mirosului.