Frigul inseamnă un fel de "sport extrem" pentru piele. Iată cum argumentează această afirmaţie dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, preşedintele Societăţii Romăne de Medicină Estetică:
Frigul inseamnă un fel de "sport extrem" pentru piele. Iată cum argumentează această afirmaţie dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, preşedintele Societăţii Romăne de Medicină Estetică: "Frigul produce un semnal receptat de piele, pe care il transmite apoi hipotalamusului, parte a creierului responsabilă cu reglarea temperaturii corpului. De altfel, de la hipotalamus vin comenzile care ne adaptează la mediu. Incercănd să reţină căldură in organism, hipotalamusul ordonă comenzi de vasoconstricţie urmate de vasodilataţie, ceea ce determină apariţia frisoanelor. Atunci cănd tremurăm de frig, practic producem căldură in incercarea disperată de a menţine constantă temperatura corpului. Totodată, scade transpiraţia şi apare aspectul de «piele de găină» prin ridicarea firişoarelor de păr de pe tot corpul. La o temperatură de numai - 2° se răcesc şi se inroşesc măinile, picioarele, urechile şi nasul, pe cănd restul pielii se albeşte şi se deshidratează din cauza redistribuirii circulaţiei săngelui. Astfel, pielea neprotejată din zonele descoperite capătă un aspect de scoarţă de copac, se usucă şi crapă".
Hidratarea tenului
In sezonul rece, medicul Mihaela Leventer recomandă utilizarea unor creme grase, care trebuie aplicate pe piele inainte de a ieşi din casă. Mare atenţie la ten! Ca să eviţi uscarea acestuia, aplică obligatoriu in fiecare dimineaţă, dar şi seara o cremă hidratantă adecvată tipului tău de ten. In plus, nu uita de crema contur de ochi!
Pielea din jurul ochilor este cea mai fină de pe corp şi este predispusă la apariţia ridurilor, fiind săracă in glande sebacee.
De aceea, cremele contur de ochi conţin mai multe substanţe grase decăt celelalte produse cosmetice pentru faţă. Substanţele hidratante din cremele pentru ochi pătrund uşor in piele, unde işi indeplinesc rolul de a menţine elasticitatea şi a preveni apariţia ridurilor.
Căt despre machiaj, spune dr Mihaela Leventer, contrar multor idei, acesta nu are rol de protecţie a pielii de frig. Machiajul işi păstrează şi iarna funcţia sa estetică şi de camuflare a unor defecte cutanate.
BOLI DE LA FRIG. Există o categorie de oameni care suferă la scăderea temperaturii. Potrivit medicului Mihaela Leventer, este vorba despre cei care suferă de aşa-numitele criopatii (afecţiuni provocate de frig). Aceşti pacienţi au o proteină care grăbeşte coagularea săngelui. Totodată, cei cu pete umflate, roşii, vineţii pe genunchi sau coapse (pernioze) şi cei cu extremităţi reci şi dureroase (sindromul Raynaud) suferă agravări ale bolii in sezonul rece.