x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pielea şi frigul

Pielea şi frigul

de Gina Matei    |    06 Ian 2009   •   00:00

Frumuseţea înseamnă înainte de toate îngrijire, iar pielea trebuie să beneficieze de o atenţie specială. Soarele puternic din timpul verii, frigul şi vântul din timpul iernii, dar şi trecerea de la temperaturile ridicate la cele scăzute agresează pielea, favorizează apariţia ridurilor şi o usucă.




Credit: Getty Image

Creme emoliente

În timpul iernii “se observă o pierdere a apei din pielea zonelor expuse – faţă, mâini, gât – şi drept urmare trebuie protejate cu creme mai emoliente, cu un conţinut mai gras decât cele pe care le aplicăm vara”, consideră dr Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med.

Avantajul pielii de pe corp este că iarna o acoperim cu haine groase fiind astfel protejată. Însă acest lucru prezintă şi un dezavantaj: pielea nu poate să mai respire.

Variaţiile majore de temperatură favorizează apariţia unor probleme de circulaţie periferică la nivelul mâinilor, accentuarea ridurilor, dar pot apărea probleme şi din cauza fardării excesive.

Pare greu de crezut, dar frigul are şi efecte benefice asupra pielii: petele pigmentate se decolorează, acneea, care nu este de natură hormonală, se estompează.

“Pentru că, pe parcursul iernii, ridurile se adâncesc, trebuie utilizate conştiincios cremele, serurile. Oferta este mult mai variată, putând fi achiziţionate creme care ţin apa în piele, creme cu acid hialuronic, creme cu vitamine”, menţionează dr Viviana Iordache.

Contur de ochi şi fond de ten
Gama largă de produse ne oferă creme diferite în funcţie de sezon. Pentru a alege o cremă potrivită anotimpului rece trebuie să ţinem seama ca aceasta să fie cât mai apropiată, ca textură, de cele de noapte. Fondul de ten este şi el util doar în cazul în care în prealabil am aplicat o cremă ca bază. Putem să folosim şi conturul de ochi, mai ales că pleoapele sunt cele mai sensibile zone expuse frigului.

De asemenea, se vor efectua mai puţine gomaje decât în lunile de vară, aproximativ două-trei gomaje pe lună fiind suficiente.

FRUCTE. Cremele nu sunt singurele care ne pot proteja pielea împotriva frigului. Trebuie să dăm o atenţie deosebită şi alimentaţiei, în sensul să mâncăm iarna legume şi fructe ca vara. Astfel, reuşim să menţinem echilibrul natural de vitamine şi minerale printr-o alimentaţie echilibrată, consideră dr Viviana Iordache. Fructele sunt esenţiale, pentru că un consum frecvent face ca pielea să nu-şi piardă strălucirea şi elasticitatea.

PROTECŢIE. Persoanele care aleg să-şi petreacă timpul liber sau concediul la munte nu ar trebui să se lase înşelate de vreme. Soarele de iarnă, aşa-numit “cu dinţi”, care face să strălucească zăpada, este la fel de periculos pentru piele şi ochi ca soarele de vară. Motiv pentru care dr Viviana Iordache ne recomandă ochelarii mari, dar şi protejarea pielii cu o cremă ecran.

×
Subiecte în articol: cosmetica