x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Planta nr. 1 care ajută la reducerea inflamației din organism

Planta nr. 1 care ajută la reducerea inflamației din organism

de Anastasia Paul    |    17 Apr 2024   •   20:15
Planta nr. 1 care ajută la reducerea inflamației din organism
Sursa foto: Hepta

O anumită inflamație este inevitabilă, indiferent că ne place sau nu. Dacă ți-ai prins vreodată degetul într-o ușă sau te-ai înțepat în picior, ai experimentat inflamația. Face parte din procesul natural de vindecare al organismului atunci când te rănești (ușoară sau majoră) sau ai o infecție.

Deși inflamația are două forme, este important de reținut că alte câteva lucruri, cum ar fi timpul de somn, nivelul  de stres și chiar factorii de mediu (cum ar fi aerul pe care îl respirăm) pot contribui la inflamație în timp. Acesta este motivul pentru care este important să iei măsuri proactive pentru a include o varietate de alimente (și ierburi) care promovează sănătatea și ajută la scăderea inflamației.

Astfel că rozmarinul este planta recomandată de dieteticieni pentru reducerea inflamației.

Ce este inflamația?
În primul rând, există două tipuri de inflamație: acută și cronică. În timp ce inflamația acută este de scurtă durată, inflamația cronică este opusul. Este pe termen lung și orele în plus pot face ravagii asupra sănătății. De fapt, un studiu a constatat că inflamația cronică este o cauză care contribuie la aproape jumătate din decesele din întreaga lume.â

Inflamația cronică coexistă de obicei cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, afecțiunile neurologice, cum ar fi boala Parkinson, bolile gastrointestinale, precum boala Crohn, și chiar afecțiunile de sănătate mintală, precum depresia.

„Este important să ne amintim că atât genetica, cât și dieta pot juca un rol în inflamație și boli. Există mai multe studii care pot indica modul în care anumiți nutrienți, cum ar fi uleiurile sănătoase pentru inimă, polifenolii și antioxidanții, pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Cu toate acestea, inflamația cronică a fost legată de boli precum cancerul, obezitatea, bolile de inimă, diabetul și chiar depresia”, spune Ambere Pankonin, dietetician. 

Din fericire, acest lucru nu înseamnă că trebuie să cheltui o avere pe ingrediente sau suplimente scumpe. Rozmarinul poate fi doar noul tău cel mai bun prieten din bucătărie.

Planta nr.1 pentru reducerea inflamației
Rozmarinul, sau Rosmarinus officinalis L., face parte din lista cu cele 14 ierburi și condimente pe care le recomandă dieteticienii să le consumi. În timp ce nuanța sa verde îți poate captiva privirea (și aroma sa  te încântă), rozmarinul este plin de fitocompuși sau compuși care oferă beneficii pentru sănătatea organismului, cum ar fi antioxidanții.

„Rozmarinul conține polifenoli care pot exercita efecte antiinflamatorii prin țintirea diferitelor căi implicate în răspunsul inflamator. Mai exact, rozmarinul conține compuși care pot suprima citokinele care controlează inflamația în organism. Rozmarinul este, de asemenea, bogat în antioxidanți care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea celulelor.”, explică dieteticianul. 

O analiză din 2020 a evaluat cercetările disponibile despre rozmarin și rolul acestuia în tulburările sistemului nervos. Oamenii de știință au descoperit că acidul rosmarinic și acidul carnosic prezent în rozmarin au cele mai multe efecte medicinale dintre compușii fenolici. Acești compuși au prezentat beneficii antiinflamatorii și antioxidante care au ajutat nu numai la tratarea inflamației, ci și a altor afecțiuni. Oamenii de știință au concluzionat că rozmarinul ar trebui să fie considerat o terapie alternativă pentru tratarea inflamației, durerii, anxietății și tulburărilor de memorie. Cu toate acestea, deoarece cercetările disponibile în acest domeniu sunt adesea efectuate pe animale, este nevoie de mai multe studii clinice înainte de a putea extrapola rezultatele la oameni.

În mod similar, o revizuire anterioară a explorat compușii prezenți în rozmarin și efectele pe care le prezentau asupra diferitelor boli. Cercetătorii au descoperit că principalii fitocompuși care au oferit beneficii pozitive pentru sănătate au inclus: acid cafeic, acid carnosic, acid clorogenic, acid monomeric, acid oleanolic, acid rosmarinic, acid ursolic, alfa-pinen, camfor, carnosol, eucaliptol, rosmadial și rosmanol. Acesta susține descoperirile despre acidul rosmarinic și acidul carnosic din alte cercetări și oferă noi domenii de explorare pentru studii viitoare. Deși este nevoie de cercetări suplimentare pe acest subiect, oamenii de știință au ajuns la concluzia că rozmarinul și extractul sau uleiul de rozmarin au oferit un produs vegetal care ar putea fi folosit pentru a ajuta la controlul unei varietăți de boli inflamatorii. 

Cercetările au explorat acidul rosmarinic și utilizarea acestuia în prevenirea și tratarea cancerului datorită proprietăților sale antioxidante. Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, care pot provoca leziuni celulare și exacerba tumorile în timp. Oamenii de știință au concluzionat că acidul rosmarinic ar trebui să fie considerat un tratament suplimentar în prevenirea cancerului, deoarece datele arată că acidul rosmarinic nu numai că a scăzut inflamația cronică, ci și stresul oxidativ și creșterea tumorii.

O analiză din 2021 a constatat că atât extractul de rozmarin, cât și uleiul esențial de rozmarin sunt considerate sigure și pot avea proprietăți nutriționale benefice În timp ce atât extractul de rozmarin, cât și uleiul au demonstrat activitate antioxidantă pozitivă, uleiul a arătat mai multă eficiență.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) consideră rozmarinul un ingredient care este în general recunoscut ca sigur (GRAS) pentru consumul uman și pentru utilizare în produse.

Sfaturi pentru includerea rozmarinului în meniul zilnic
Rozmarinul poate fi un plus delicios la o alimentație sănătoasă. În timp ce multe rețete necesită rozmarin proaspăt, acesta poate fi consumat și uscat.

„Dacă nu găsești rozmarin proaspăt pentru o rețetă, folosește regula raportului 3:1. Dacă o rețetă necesită 3 lingurițe sau 1 lingură de plantă proaspătă, folosiește 1 linguriță uscată în locul ei. Ierburile uscate sunt de obicei mai puternice decât proaspete”, explică  Ambere Pankonin.

Adaugă rozmarin la uleiul de măsline sau unt pentru a crea un sos sau unt pentru pâine.
Alege rozmarin atunci când condimentezi sau marinezi  mâncarea. Dacă se utilizează într-o marinadă sau sous vide, poți adăuga câteva crenguțe. Dacă îl foloseștipentru a asezona o proteină, cum ar fi carnea sau tofu, îndepărtează frunzele de pe tulpină și taiele. Combină frunzele de rozmarin tocate cu sare și piper pentru a crea un preparat aromat, precum puiul cu rozmarin și cartofi dulci.
Presară rozmarin pe legume când le prăjești. Legumele precum cartofii, pastarnacul, napii si conopida pot fi asezonate cu ulei, sare, piper si rozmarin pentru a face o garnitură delicioasă. Și ciupercile cu usturoi și rozmarin sunt delicioase.

Concluzie
Adăugarea de ierburi precum rozmarinul în alimentație poate fi o opțiune excelentă pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și pentru a reduce nivelul de inflamație din organism. Nu numai că s-a dovedit că rozmarinul are proprietăți antiinflamatorii dar oferă și o aromă minunată, notează eatingwell.com.
 

×
Subiecte în articol: rozmarin inflamatie sanatate