Anul acesta, moda pune accentul pe natural. Acesta ar trebui să fie motivul care să le determine pe femei să renunţe la şedinţele la solar.
Dacă tendinţele modei nu sunt suficient de convingătoare, specialistul nostru vine cu câteva argumente solide împotriva bronzului la solar.
Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, contestă mitul conform căruia unul dintre avantajele expunerii la solar este întărirea sistemului imunitar. "Dimpotrivă. Expunerea prelungită determină scăderea imunităţii, producând fenomenul nedorit de uscare a pielii", precizează aceasta.
RISC: CANCER DE PIELE!
Putem obţine un bronz artificial rapid şi fără un cost ridicat. Dar mai întâi trebuie să cunoaştem foarte bine riscurile la care ne expunem. "Femeile ar trebui să înţeleagă că expunerea la soare e, în general, dăunătoare pentru piele, iar frumuseţea acesteia nu este dată nicidecum de culoare, ci de sănătatea ei. Pielea albă, naturală este frumoasă, cu condiţia să fie hidratată şi îngrijită corect", menţionează medicul Viviana Iordache.
Pe lângă uscarea rapidă, expunerile la solar favorizează ridarea prematură a pielii. Pericolul cel mai mare îl reprezintă însă faptul că expunerile la solar duc la apariţia cancerului de piele. "Solarul creează dependenţă. Este greu de crezut, dar persoanele care încep astfel de şedinţe devin din ce în ce mai dornice să aibă o piele cât mai închisă la culoare. Pentru aceste persoane, riscul de a face cancer de piele este mult mai ridicat", atrage atenţia dr Viviana Iordache.
EFECT ANTIDEPRESIV
Bronzul artificial are şi avantaje. "Chiar dacă vorbim de avantaje minore, acestea există. În primul rând, şedinţele la solar ne pregătesc pentru expunerile la soare din timpul verii. Astfel, persoanele pot opta pentru câteva şedinţe, între care să face o pauză de 3-4 zile. Se va creşte progresiv timpul expunerii: de la 2-3 minute la cel mult 15 minute", precizează medicul Viviana Iordache.
Şedinţele la solar au efect antidepresiv. De asemenea, contribuie la eliminarea stresului de zi cu zi şi la crearea bunei dispoziţii.
Solarul reprezintă şi un mijloc terapeutic. Anumite boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau neurodermatitele, sunt tratate cu succes cu ajutorul razelor ultraviolete.
AUTOBRONZANTE. Pentru persoanele care îşi doresc totuşi un bronz rapid mai există o soluţie: loţiunile autobronzante. Medicul Viviana Iordache ne asigură că acestea nu prezintă nici un risc, dar trebuie aplicate corect. În caz contrar, vor apărea pete inestetice pe piele. Se recomandă ca loţiunile autobronzante să fie aplicate după duş.
Citește pe Antena3.ro