Aceasta are un nivel scăzut de colesterol iar procentul de acizi graşi nesaturaţi ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon.
Porcul de Mangaliţa, o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, a fost crescut în tot mai puţine ferme şi gospodării după Revoluţie. Motivul? Are nevoie de 2 ani pentru a ajunge la greutatea ideală, de circa 150 de kilograme şi are între 60 şi 70% grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mică de carne.
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timișoara au făcut o comparaţie între două tipuri de somon și slănina de mangalița.
"În ceea ce priveste acizii grași polinesaturați, adică nu mai multe legături duble, în cazul nostru Omega 6 și 9, în mangalița sunt 14% iar în somnul de Dunăre 15 %"
Cât costă carnea de Mangalița
"Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon. Slănina de Mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6 iar somon pentru că parte din acizii grași omega 6 și omega 9 se regăsesc de asemenea și ei într-o concentrație destul de mare", spune Nicoleta Hădărugă - Universitatea de Științele Vieții Timișoara.
Primele analize la Timișoara au fost facute în anul 2019, la solicitarea unui crescător din partea de nord a ţării și reluate pentru teza de doctorat a unui producător. Acesta are acum o fermă cu 400 de proci de Mangaliţa în judeţul Caraş Severin.
"Sunt și doctor și am luat lucrurile științific. Sunt inginer agronom și am luat lucrurile percis și exact făcând acele analize de laborator. Vârful l-a avut somnul de Dunăre, la strânsă legătură a venit mangalița, iar somnul este la jumătate față e mangaliță", spune Alin Neamțu – producător mangaliță.
Pentru că investesc mult în creşterea rasei, fermierii cer 100 de lei pe kilogramul de ceafă, iar pulpa se vinde cu 120 de lei pe kilogram. "Vedeta" carmangeriilor din Banat este şoncul, un jambon sărat, condimentat, afumat și maturat, care rivalizează cu prosciutto sau jamonul iberic.
Produsul ajunge până în SUA şi Japonia, unde este considerat o delicatesă, notează spynews.ro.