x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Produse fermentate pentru digestie. Beneficii asupra sănătății

Produse fermentate pentru digestie. Beneficii asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    26 Dec 2023   •   13:20
Produse fermentate pentru digestie. Beneficii asupra sănătății

Alimentele și băuturile fermentate implică folosirea de microorganisme precum: bacterii, drojdii sau mucegaiuri pentru a transforma compoziția produselor, și pot fi benefice pentru digestie.

Alimente și băuturi fermentate pentru digestie. Efectele pe care le pot avea asupra sănătății

Astfel că microorganismele descompun zaharurile și alți compuși organici din alimente sau băuturi, determinând modificări ale aromei și texturii și, uneori, le cresc profilul nutrițional. În unele culturi, fermentația reprezintă o modalitate tradițională de gătit.

Alimentele și băuturile obținute prin fermentație pot stimula digestia și pot sprijini o mai bună sănătate intestinală prin introducerea bacteriilor benefice. Aceste probiotice pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal.

Produsele fermentate pot susține absorbția nutrienților și se conservă printr-un proces vechi, care oferă corpului uman probiotice sănătoase, mai precis microorganisme vii. Acestea ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale și la stimularea sistemului digestiv. De asemenea, pot încuraja o pierdere în greutate sănătoasă.

Lapte bătut

Laptele bătut este ceea ce rămâne după amestecarea untului și oferă un conținut ridicat de probiotice, care pot ajuta digestia, conform Entertainment Times. Zerul tradițional diferă de cel de cultură, care, de obicei, se obține prin adăugarea de bacterii lactice la laptele degresat. În plus, poate susține sănătatea microbiomului intestinal.

Iaurt

Iaurtul conține probiotice, printre care tulpinile de Lactobacillus și Bifidobacterium Probioticele pot susține sănătatea intestinală și pot îmbunătăți digestia. Consumul regulat de iaurt poate contribui la descompunerea lactozei, poate ușura absorbția nutrienților și poate ajuta la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. Iaurtul grecesc poate reduce tensiunea arterială. 

Oțet de mere

Oțetul de mere conține acid acetic, care poate distruge bacteriile dăunătoare din intestin, poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate întări sistemul imunitar. Este recomandat ca acesta să fie diluat cu puțină apă la temperatura camerei. 

Brânză din lapte crud

Această  brânză se obține din lapte care nu a fost pasteurizat și se recomandă să aibă minim 6 luni de la producție. Laptele de capră, laptele de oaie și brânzeturile moi de vacă au un conținut foarte bogat în probiotice, inclusiv: thermophilus, bifidus, bulgaricus și acidophilus. Pentru a te asigura că o cumperi pe cea potrivită, este indicat să citești etichetele produselor, potrivit Dr. Axe.

Kombucha

Kombucha este o băutură gazoasă și ușor acidulată obținută prin fermentarea ceaiului îndulcit cu o cultură simbiotică de bacterii și drojdie. Conține probiotice și acizi organici care pot îmbunătăți digestia și sănătatea generală a intestinului.

Poate avea o varietate de arome și reprezintă o alternativă mai sănătoasă la sucuri. Consumul regulat al acestuia poate ajuta la: ameliorarea balonării, susținerea mișcărilor intestinale regulate și îmbunătățirea echilibrului bacteriilor intestinale benefice.

Miso

Miso este un condiment tradițional japonez, derivat din boabe de soia sau cereale. Procesul de fermentație creează o pastă cu o aromă puternică, care se folosește pentru a prepara supă miso și diferite sosuri. Reprezintă o sursă importantă de probiotice și enzime digestive, care pot contribui la îmbunătățirea absorbției nutrienților și la susținerea sănătății intestinale, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: digestie alimente bauturi fermentate