Orice femeie observă cum, după vîrsta de 25-30 de ani, la colţurile gurii sau în zona ochilor, pielea nu mai este la fel de întinsă ca înainte. Acesta este unul dintre primele semne ale îmbătrînirii pielii. Pe măsură ce înaintăm în vîrstă, producerea de celule noi la nivelul pielii începe să scadă, iar pielea nu se mai generează.
Orice femeie observă cum, după vîrsta de 25-30 de ani, la colţurile gurii sau în zona ochilor, pielea nu mai este la fel de întinsă ca înainte. Acesta este unul dintre primele semne ale îmbătrînirii pielii. Pe măsură ce înaintăm în vîrstă, producerea de celule noi la nivelul pielii începe să scadă, iar pielea nu se mai generează. Fibrele care dau fermitate şi elasticitate – colagenul şi elastina – se degradează. Putem încetini acest proces dacă respectăm cîteva reguli, ne spun dermatologii. În primul rînd, pentru a preveni îmbătrînirea pielii e bine să ne expunem la soare cu moderaţie, ne spune dr Carmen-Madeleine Curea, medic dermatolog la Spitalul Colentina. De asemenea, este nevoie să ne hidratăm corespunzător, să controlăm stresul, să eliminăm toxinele şi să renunţăm la fumat.
SOARELE. Sub influenţa razelor ultraviolete, în piele se produc radicali liberi, care provoacă îmbătrînirea înainte de vreme. Pierderea elasticităţii pielii, ridurile, zonele de piele hiperpigmentată sînt consecinţele dorinţei noastre de a ne bronza cît mai mult. Soluţiile pentru a evita aceste neplăceri? Evitarea expunerii la soare între orele 11:00 şi 16:00 şi folosirea cremelor cu factor de protecţie solară.
DESHIDRATAREA. Pielea noastră conţine 70% apă. De aceea, consumul a 1,5-2 litri de apă pe zi reprezintă o condiţie obligatorie pentru menţinerea supleţii şi tinereţii pielii. Însă hidratarea trebuie susţinută şi din exterior, cu ajutorul produselor cosmetice. Cremele hidratante cu glicerină sau ceară de albine au capacitatea de a forma un film protector la nivelul pielii, protejînd-o de agresiunea factorilor externi.
STRESUL. De foarte multe ori, stresul şi lipsa somnului ni se citesc pe faţă. Tenul este obosit şi palid, cearcănele sînt foarte pronunţate, ce să mai vorbim despre pungile din jurul ochilor! Toate acestea sînt semn că avem nevoie de mai multă odihnă. Dacă vrem să avem un ten strălucitor ca la 18 ani, respectarea programului de somn este esenţială. Ideal ar fi să dormim între orele 22:00 şi 6:00 dimineaţa.
TOXINELE. Abuzul de medicamente, de alimente procesate, bogate în E-uri, favorizează acumularea treptată a toxinelor în organism. Ţesutul cutanat suferă mult din cauza toxinelor, pielea îşi pierde tonusul şi elasticitatea. O cură de detoxifiere, bogată în fructe şi legume crude, elimină toxinele din organism şi redă supleţea pielii. De asemenea, vitaminele din fructe şi legume contribuie la regenerarea pielii.
FUMATUL. Potrivit specialiştilor, pielea femeilor fumătoare îmbătrîneşte mult mai repede decît a nefumătoarelor. Acest fenomen este determinat de radicalii liberi generaţi de fumul de ţigară. De asemenea, specialiştii atrag atenţia că un pachet de ţigări consumă tot atîta vitamina C cît se găseşte într-o lămîie. Pe lîngă imunitate scăzută, carenţa de vitamina C înseamnă ten uscat, lipsit de prospeţime.
Citește pe Antena3.ro