x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Remediul natural care te ajută să scapi de respirația urât mirositoare de dimineață

Remediul natural care te ajută să scapi de respirația urât mirositoare de dimineață

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2025   •   09:00
Remediul natural care te ajută să scapi de respirația urât mirositoare de dimineață

Respirația urât mirositoare de dimineață afectează încrederea în sine și armonia în cuplu. 

Este un fenomen medical numit halitoză. Adesea ocazională și ușor de prevenit, poate semnala uneori probleme mai mari.

Organismul produce mai puțină salivă în timpul nopții, ceea ce permite bacteriilor să se înmulțească și să elibereze compuși volatili ai sulfului, responsabili pentru mirosul neplăcut. Potrivit medicului stomatologRandy Kunik, membru al Asociației Americane a Ortodonților, peste 700 de specii bacteriene sunt implicate în acest proces, conform 20minutos, citat de dcnews.ro.

Remediul natural împotriva halitozei

Randy Kunik susține că un remediu simplu și eficient pentru această problemă este infuzia de ceai verde, băută înainte de culcare. Acesta este bogat în polifenoli cu efecte antibacteriene.

Cei mai activi dintre acești compuși sunt catechinele, în special EGCG (epigallocatechin gallate), care ajută la reducerea bacteriilor, precum Solobacterium moorei și Porphyromonas gingivalis, două tipuri de microorganisme legate direct de halitoză.

Totodată, ceaiul verde conține zinc, un mineral care neutralizează mirosurile neplăcute prin transformarea compușilor volatili în substanțe inodore.

Igiena orală de seară

Specialiștii recomandă o igienă orală corectă. Spălarea dinților, curățarea limbii și folosirea aței dentare înainte de somn pot preveni acumularea de bacterii în cavitatea bucală. 

Ce probleme poate ascunde halitoza

Dacă respirația urât mirositoare persistă, în pofida unei igiene riguroase și a adoptării remediilor naturale, ar putea fi vorba despre o problemă medical. Afecțiuni precum cariile dentare, boala parodontală sau infecțiile glandelor salivare pot fi cauze subiacente.

Unoeri, persoanele care dorm cu gura deschisă pot dezvolta xerostomie, o afecțiune caracterizată prin uscăciunea gurii. Aceasta reduce producția de salivă, amplificând halitoza. Este indicat un consult stomatologic sau chiar medical general pentru identificarea cauzei.

Cum previi halitoza

- Periaj dentar corect înainte de culcare și curățarea limbii;

- Utilizarea aței dentare și a apei de gură fără alcool;

- Evitarea alimentelor bogate în zahăr sau cu miros puternic seara;

- Hidratare adecvată pe parcursul zilei;

- O ceașcă de ceai verde seara.

 

×
Subiecte în articol: halena dimineaţa respiratie