Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, te sfătuieşte să apelezi la remediile naturiste pentru a avea un ten frumos şi hidratat.
TENUL GRAS ŞI INFUZIA DE BRUSTURE
Tenului gras îi fac bine măştile care reduc secreţia de sebum. Pentru aceasta încearcă rădăcina de brusture, care se infuzează, se zdrobeşte şi se pune pe faţă. Se aplică 15-20 de minute zilnic, timp de 14 zile.
Efect benefic are şi infuzia de gălbenele. Cu aceasta se fac spălături sau tamponări. "De preferat este ca infuzia să se folosească după demachiere", precizează specialistul nostru. Acelor persoane cu ten gras şi tendinţe acneice, specialistul nostru le recomandă infuzia de plop negru. Cu o lingură cu muguri de plopi zdrobiţi şi 250 ml de apă se fac spălături. Plopul negru este un bun cicatrizant şi antibacterian.
"Nu este suficient să acţionăm extern. Intern, infuzia de brusture este indicată persoanelor cu ten gras. Infuzia se prepară din 2 linguri cu rădăcină şi 250 ml de apă. Se bea cu înghiţituri mici pe parcursul întregii zile", recomandă specialistul nostru.
MASCĂ HRĂNITOARE. Ingrediente: un gălbenuş de ou, o jumătate de linguriţă pudră de argilă şi o linguriţă de miere. Se amestecă bine, până se obţine o pastă omogenă, care se aplică pe faţă. Se lasă 20 de minute să acţioneze, după care se curăţă cu apă călduţă.
TENUL USCAT, HIDRATAT CU SUC DE CARTOF CRUD
Tenul uscat are nevoie de hidratare. Puternic hidratant este sucul de cartof crud, cu care se pot face tamponări locale cu comprese.
Tot pentru hidratare, medicul Cristina Bălănescu vă propune o mască preparată dintr-un gălbenuş de ou, o lingură ulei de sâmburi de struguri. Se obţine o pastă omogenă care se întinde pe faţă. Se lasă 20 de minute să acţioneze şi se curăţă cu apă caldă.
Uz intern. Specialistul nostru recomandă să bem zilnic câte un litru de infuzie de urzică. Infuzia se prepară cu o lingură de urzică şi 250 ml de apă.
MASCĂ HIDRATANTĂ. Ingrediente: o lingură de unt de bună calitate, 50 picături de ulei de dovleac, 10 picături de ulei de levănţică, 10 picături de ulei de gălbenele. Se amestecă bine, se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute să acţioneze. Ce aduce această mască? Multă vitamina A şi E, care hrănesc pielea.
MĂŞTI ALTERNATIVE PENTRU TENUL NORMAL
Pentru că nu trebuie îndepărat sebumul şi nici nu este nevoie de o hidratare excesivă, orice mască este binevenită pentru tenul normal. Medicul Cristina Bălănescu te sfătuieşte să foloseşti alternativ măşti care hidratează în exces, dar şi măşti care usucă, pentru menţinerea unui echilibru.
Pentru că persoanele cu ten normal pot avea zona T (bărbie, nas, frunte) mai grasă, specialistul nostru le recomandă frecţiile cu zeamă de lămâie.
Sfat: Încercaţi măştile alternative cu banane, kiwi, castravete şi ananas. Aplicate 5 minute, fructele hidratează, menţinând astfel celula tânără.
MASCĂ. Ingrediente: o linguriţă de miere, o lingură făină din seminţe de in, 10 picături ulei de levănţică, puţină salată verde zdrobită şi morcov ras. Se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute să acţioneze. Se îndepărtează cu apă călduţă.