x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Soluţia tenului gras: masca exfoliantă

Soluţia tenului gras: masca exfoliantă

11 Sep 2007   •   00:00

Coşurile fac zile fripte mai ales adolescenţilor. Insă tenul gras, cu predispoziţie pentru puncte negre şi albe, dă bătăi de cap şi persoanelor care au trecut de perioada pubertăţii.

Coşurile fac zile fripte mai ales adolescenţilor. Insă tenul gras, cu predispoziţie pentru puncte negre şi albe, dă bătăi de cap şi persoanelor care au trecut de perioada pubertăţii. Aşa-numita zonă T, care cuprinde fruntea, nasul şi bărbia, este doar o mică porţiune afectată de excesul de sebum. Deoarece coşurile apar la persoanele cu ten gras şi pe obraji, pe spate, fese, uneori pe decolteu. Iar căldura, transpiraţia, stresul agravează această problemă. "De multe ori, problemele tenului gras dispar singure la prima sarcină in cazul fetelor şi in jur de 30 de ani la bărbaţi. In sezonul cald, se intensifică activitatea glandelor sebacee. Tenul devine uleios, se ingraşă, glandele se infundă şi apar comedoanele: cele deschise - punctele negre - şi cele inchise - punctele albe", explică dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog din cadrul Miko Med. Cea mai mare greşeală pe care o fac persoanele cu tenul gras este, aşa cum spun medicii, să işi exprime singuri coşurile (să şi le scoată). Pentru că, in momentul cănd se evacuează conţinutul glandei care s-a infundat, măna persoanei respective distruge echilibrul unei porţiuni de piele mai mari decăt este necesar. "Astfel, in loc să scape de problemă, tinerii care apelează la această metodă de exprimare a coşurilor zdrobesc in calea lor o mulţime de alte glande sebacee. Deoarece pe fiecare centimetru pătrat de piele sunt căteva mii de glande sebacee. Dintre aceste căteva mii zdrobite, o parte vor face alte puncte negre in luna următoare, iar inflamaţia se va mări", explică specialistul nostru. Excesul tratamentelor cosmetice este de asemenea dăunător pentru tenul gras. "Din punctul meu de vedere, un tratament cosmetic lunar este suficient. Este bine ca o persoană care lucrează curat, după ce a pregătit puţin faţa la abur, să işi cureţe tenul fără să rănească prea rău pielea. Insă orice astfel de acţiune mai devreme de o lună va creşte numărul de leziuni inflamatorii, iar in timp persoanele respective se aleg cu pori dilataţi", precizează dr Viviana Iordache.

Tratament

In primul rănd, pacientul trebuie să işi ţină faţa căt mai aerisită. In condiţiile in care este caniculă, fetele se pot farda, dar dacă faţa a transpirat trebuie să se demachieze, chiar dacă după un timp scurt se vor farda din nou. "La fel de important este ca din alimentaţia persoanelor cu tenul gras să nu lipsească seleniul. Seleniul este conţinut in secreţia glandei sebacee, iar cănd pacientul nu are suficient seleniu, atunci glanda incearcă să compenseze lipsa calităţii prin cantitate şi creşte secreţia seboreică. Pentru asigurarea nivelului necesar de seleniu, este recomandat consumul de legume şi fructe şi, eventual, administrarea de suplimente alimentare cu seleniu din farmacii", arată specialistul. Cănd toate aceste măsuri nu sunt suficiente, este bine ca pacientul să apeleze la un consult dermatologic pentru a stabili natura seboreei (acnee de pubertate sau de natură hormonală). Tratamentul cosmetic constă in microdermoabraziune, care se realizează in cabinetele cosmetice: cu ajutorul unui aparat care inlătură excesul de sebum de pe faţă. Acasă, cel mai eficient tratament pentru tenul gras il constituie măştile exfoliante cu particule abrazive.

×
Subiecte în articol: cosmetica tenul gras