x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la bacteriile de pe prosoape. Ce trebuie să știi despre spălarea lor

Atenție la bacteriile de pe prosoape. Ce trebuie să știi despre spălarea lor

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   15:45
Atenție la bacteriile de pe prosoape. Ce trebuie să știi despre spălarea lor
Sursa foto: germanquality.ro

Prosoapele sunt unele dintre lucrurile de igienă personală, astfel că este necesar să fie curate pentru a scădea riscul transmiterii de bacterii.

Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele. Ce spun experții te-ar putea surprinde

În plus, fiind ținut în mediul umed din băi, acestea strâng numeroși microbi, astfel că este nevoie să fie schimbate regulat. 

„Există diferite tipuri de bacterii care pot fi găsite pe prosoape și covorașe de baie, deoarece aceste articole sunt utilizate frecvent și expuse la umiditate, și contact cu pielea umană”, susține Polya Petrova, specialistă în curățenie de la Fantastic Services.

Cele mai comune bacterii de pe prosoape

E. coli

În timp ce multe tipuri de E. coli sunt inofensive, altele sunt rezistente. Contaminarea se poate întâmpla prin contactul cu materiile fecale, mai ales dacă prosoapele sunt utilizate în jurul spațiului toaletelor. Cele mai periculoase tipuri de bacterii pot provoca gastroenterită, infecții ale tractului urinar, meningită neonatală, colită hemoragică și boala Crohn.

Salmonella

Salmonella poate fi găsită pe prosoape dacă intră în contact cu suprafețele contaminate, ducând la îmbolnăvire.

Enterococcus

Aceste bacterii se găsesc adesea în intestine și pot fi dgăsite pe prosoape dacă intră în contact cu materiile fecale.

Klebsiella pneumoniae

Deși bacteria este prezentă mai ales în unitățile sanitare, fiind considerată cea mai virulentă bacterie din mediul spitalicesc, poate fi prezentă și pe prosoapele de baie. Poate provoca infecții ale tractului respirator și urinar, și este greu de tratat. 

Răspândirea acestor bacterii depinde de nivelul de umiditate din baie și temperatura. Se pot înmulți rapid, dublându-și numărul la fiecare 20 de minute, dar spălarea regulată a prosoapelor și uscarea adecvată vă pot ajuta la controlul răspândirii lor. 

Sfaturi despre spălarea prosoapelor

Evită înălbitorul și balsamul de rufe

Nu folosi substanțe chimice dure, cum ar fi înălbitorul cu clor, deoarece ar putea afecta calitatea și culoarea prosoapelor. Adăugarea balsamului de rufe acoperă fibrele cu reziduuri, ceea ce poate împiedica absorbția apei. În schimb, utilizează bile de uscare din lână pentru a ajuta fibrele pufoase și pentru a accelera timpul de uscare.

Păstrează hainele și prosoapele separate când te speli

Spălarea prosoapelor cu haine poate transfera bacteriile pe îmbrăcăminte. Spălarea separată le permite să se usuce mai ușor, deoarece prosoapele umede se usucă de obicei mai lent decât hainele.

Scoate apa din prosoape înainte de a le pune în uscător deoarece acest lucru va ajuta să le mențină pufoase și absorbante. Evită să lași prosoapele umede să stea în mașina de spălat pentru o lungă perioadă de timp, deoarece acest lucru poate duce la un miros neplăcut de mucegai.

Usucă prosoapele la căldură mică sau în aer liber

Prosoapele vor avea o viață mai lungă dacă le usuci la căldură mică, deoarece căldura ridicată va deteriora fibrele de bumbac. Usucă-le la o căldură de 40 de grade Celsius.

În lunile de vară, profită de razele soarelui pentru a lăsa prosoapele să se usuce în aer liber.

Depozitează prosoapele curate în afara băii

Prosoapele curate depozitate în baie vor absorbi excesul de umiditate, ceea ce va determina  creșterea bacteriilor. 

Astfel că este necesar să fie ținute într-un dulap, în mediu uscat. 

De asemenea, prosoapele ar trebui spălate la 2-3 utilizări, notează a1.ro.

 

 

×