x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Top 10 alimente care dau dependență

Top 10 alimente care dau dependență

25 Sep 2015   •   21:22
Top 10 alimente care dau dependență

Ați avut vreodata impresia că ați devenit dependent de pizza? Ei bine, s-ar putea să aveți dreptate...

Un studiu desfășurat recent la Universitatea din Michigan sugerează ca anumite alimente dau dependență, spre deosebire de altele și, astfel, avem tendința de a consuma cantități mai mari din respectivul fel de mâncare.

Potrivit www.prevention.com, cercetătorii au aplicat un chestionar pe această temă. Alimentele care ajung să fie consumate în mod constant de majoritatea oamenilor au două lucruri în comun, conform specialiștilor: conținul mare de grăsimi și încărcătura glicemică ridicata, care se traduce printr-o cantitate generoasă de zahăr și carbohidrați rafinați.

Iată care sunt cele 10 alimente care dau dependență:

1. Pizza
2. Ciocolată
3. Chipsuri
4. Prăjituri
5. Înghețată
6. Cartofi prăjiți
7. Cheesburger
8. Sucul acidulat
9. Tort
10. Brânză

Există, totuși, două excepții de la „regula” menționată anterior: brânza, care conține doar grăsimi și sucul acidulat, bogat în zahăr.

La polul opus sunt alimentele care nu dau dependență: morcovii, castraveții, merele, orezul brun simplu, broccoli, bananele, somonul, porumbul fără unt sau sare și căpșunele.

„Am descoperit că persoanele care au afirmat că experimentează simptomele unei dependențe alimentare preferau mâncărurile cu o încărcătură glicemică ridicată, al căror conținut mare de carbohidrați afecta organismul în mod negativ.” a declarat autoarea studiului Erica Schulte, doctorandă.

Grăsimea accentuează problema. Cercetările demonstrează că atunci când consumăm grăsimi, se activează anumite regiuni cerebrale responsabile pentru gust și simț tactil și, de aceea, ne dorim să mâncăm mai mult.

Specialista adaugă că în natură există atât alimente bogate în grăsimi, precum nucile, cât și alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați, precum bananele, dar niciodată nu vom găsi un „produs” care să combine cele două grupe de macronutrienți.

„Concluzia noastră este că alimentele foarte procesate precum ciocolata și cartofii prăjiți sunt recompense artificiale, care conțin multe grăsimi și mulți carbohidrați, care se absorb imediat” și după consumul lor, la scurt timp se instalează senzația de foame.

Specialista este de părere că legislația în acest sens ar trebui să fie schimbată, astfel încât copii să nu aibă acces oricând la alimente nocive.

Dacă suferiți sau considerați că suferiți de o astfel de dependență de mâncare ar trebui să apelați la ajutorul unui psiholog și, evident, să evitați respectivul aliment.

×