Este un lucru normal să pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi. Acesta este rezultatul ciclului natural de creştere a părului. Totuşi, există persoane care se confruntă cu pierderi excesive de păr, din mai multe motive: expunerea la radiaţii sau la produse chimice, boli tiroidiene, tulburări de nutriţie sau digestie, dezechilibre hormonale, stres, boli ale pielii sau din cauza unor medicamente. Unele cauze sunt temporare, altele permanente. Iată câteva sugestii simple, care ne ajută să ne menţinem părul în bune condiţii.
Vitalitate
Primul sfat vizează modul în care trebuie să ne pieptănăm părul. Periatul dă părului luciu, îi măreşte vitalitatea şi frumuseţea, îl curăţă de praful depus şi îi repartizează grăsimea secretată de glandele sebacee pe toată lungimea firului. Părul gras trebuie periat mai puţin şi cât mai departe de rădăcină şi spălat la o săptămână. Obiceiul de a-l spăla la două-trei zile nu face decât să stimuleze activitatea glandelor sebacee. Părul uscat trebuie spălat o dată la două săptămâni. Pentru hrănirea părului şi stimularea creşterii lui, înainte de spălare, se recomandă o împachetare cu ulei de ricin sau măsline. Se înveleşte capul cu un prosop moale şi se stă aşa două-trei ore sau toată noaptea. Se spală şi se clăteşte aproximativ 10 minute. Pielea capului, care constituie un strat nutritiv pentru acesta, trebuie păstrată curată, evitându-se formarea de sebum. Numai aşa putem păstra sănătatea firului de păr.
Exerciţii de respiraţie
Căderea părului poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în proteine, sulf, vitamine şi minerale. Proteinele conţin cinci aminoacizi esenţiali în prevenirea pierderii firelor de păr. Ele se găsesc în carnea de pasăre, în peşte, ouă, soia, produse lactate, nuci şi seminţe. Se mai recomandă următoarele vitamine: A (reduce cantitatea de ulei de la nivelul scalpului), E (stimulează circulaţia sanguină pe scalp), B5 (previne căderea părului) şi C (menţine sănătatea părului şi a pielii). Pentru că stresul contribuie şi el la căderea părului, este bine să învăţăm cum să-l gestionăm. Acest lucru îl putem face prin meditaţie, yoga, prin muzică sau exerciţii de respiraţie. Despre acestea din urmă se spune că ar fi cea mai eficientă tehnică pentru eliminarea stresului. Exerciţiile de respiraţie reduc tensiunea musculară, oxigenează corpul şi au un efect pozitiv asupra stării de spirit. Începeţi exerciţiul prin a respira încet, dar adânc. Trageţi aer pe nas, în timp ce număraţi până la 5 şi eliberaţi-l pe gură, după ce terminaţi de numărat până la 6. Repetaţi exerciţiul timp de 2 minute şi veţi observa că sunteţi deja relaxaţi. Plantele pot fi folosite şi ele ca remediu împotriva căderii părului. Cele mai des folosite sunt henna, aloe vera, ginseng şi coada-calului. Ele stimulează fluxul sanguin şi favorizează creşterea firului de păr.
ESTIMARE. Căderea părului este mai frecventă la bărbaţi. Se estimează că o treime dintre bărbaţii cu vârsta de aproximativ 45 de ani se confruntă cu această problemă. Cea mai frecventă formă de chelie este cea în care părul începe să dispară din zona tâmplelor şi din creştetul capului. La femei, pierderea părului poate fi difuză, pe toată suprafaţa scalpului.
MASAJ. Prin masarea scalpului se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, mărindu-se astfel vitalitatea firelor de păr. În plus, masajul făcut seara relaxează corpul. Scalpul se masează cu buricele degetelor şi cu palmele 5-10 minute, până apare o senzaţie de căldură. Pentru masaj se pot folosi şi câteva picături de levănţică sau uleiuri esenţiale de migdale, soia sau susan.
Citește pe Antena3.ro