Zincul este cel mai abundent micromineral din corpul nostru, după fier, și, printre funcțiile sale cheie, acesta meține sănătatea pielii, a părului, dinților și unghiilor, funcționarea normală a libidoului și a sistemului imunitar.
„Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime din corp, iar aceste enzime ajută reacțiile biochimice din corp, care sunt necesare pentru sinteza proteinelor, producția de hormoni, precum și pentru radianță și stare de bine.”, a spus nutriționista Emma Derbyshire.
Studiile recente efectuate de World Health Organisation au descoperit că în jur de 31% din populația lumii are deficiență de zinc.
Semne ale deficienței de zinc
1. Căderea părului
Zincul este un element important pentru dezvoltarea normală a celulelor și pentru absobția de proteine, funcții esențiale pentru sănătatea părului. Un studiu efectuat în 2013 pe 312 persoane care aveau probleme cu căderea părului a scos la iveală că toate persoanele studiate aveau concentrație mică de zinc.
2. Unghii fragile cu pete albe pe ele
Petele albe de pe unghii sunt unele dintre semnele cheie ale deficienței de zinc. Emma Derbyshire a afirmat că este nevoie de o concentrație stabilă de zinc în corp pentru creșterea țesuturilor și a celulelor din unghii.
3. Dinți slabi
Zincul este esențial pentru sănătatea dinților, iar un nivel scăzut al acetuia poate duce la dinți slabi și deloc albi.
4. Ulcer bucal
Ulcerul bucal reprezintă pierderea sau eroziunea unei părți de țesut delicat care se găsește în interiorul gurii, iar una dintre cauzele apariției acestuia o reprezintă lipsa de zinc.
5. Pete sau probleme cu pielea
Un studiu al Academiei de Dermatologie din Turcia a descoperit că 54% dintre persoanele cu acnee au deficiență de zinc.
6. Oase slabe
Toată lumea vorbește despre importanța calciului pentru oase, însă și zincul este esențial pentru formarea și dezvoltarea sănătoasă a acestora.
Surse de zinc
Zincul trebuie luat din alimente, iar dacă ești vegan, vegetarian sau nu mănânci carne roșie este posibil să ai deficiență de zinc.
Carnea roșie, precum cea de vită, de proc sau cea de oaie reprezintă unde dintre sursele cele mai importante de zinc. Acesta se mai poate găsi în fructe de mare, semințe de dovleac, semințe de susan, ciocolată neagră, fasole, iaurt și ficat de vită, porc, pui sau miel.
Doza recomandată de zinc este de 8 mg pe zi pentru femei și 11 mg pe zi pentru bărbați.