x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cocteilul murat care-ți revigorează mintea și trupul. Kimchi, secrete și rețete 

Cocteilul murat care-ți revigorează mintea și trupul. Kimchi, secrete și rețete 

de Florian Saiu    |    23 Oct 2024   •   06:00
Cocteilul murat care-ți revigorează mintea și trupul. Kimchi, secrete și rețete 

Kimchi este un preparat coreean murat, vechi de 2.000 de ani, realizat din diferite ingrediente eficiente în combaterea grăsimii: varză napa, ridichi, ceapă, morcovi, usturoi și… iar usturoi! 

Beneficiile oferite de kimchi provin din multiplele sale proprietăți. Fibrele din varză, ridichile tocate și pulpa de anșoa fermentată transformă kimchi într-un aliment pre și probiotic. Ardeii iuți conțin capsaicină și capsinoide care ard grăsimea. Usturoiul conține alicină, care luptă, la rândul ei, împotriva grăsimii. De altfel, kimchi a fost studiat din postura de remediu împotriva obezității. Cedăm cuvântul Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Cobaii care au consumat kimchi au o greutate corporală mai mică, mai puțină inflamație în țesutul adipos și un nivel mai mic al colesterolului”.

Antiobezitate

În continuare: „Kimchi conține bacterii Lactobacillus și multe alte specii probiotice, mai ales în variantele fermentate. Când a fost analizat numărul bacteriilor din preparatele kimchi, cercetătorii au descoperit de 4.000 de ori mai multe bacterii în versiunea fermentată (4,3 miliarde pe mililitru), prin comparație cu kimchi proaspăt (1,4 milioane pe mililitru). S-a descoperit că o altă bacterie care se găsește în kimchi, Lactobacillus sakei, are proprietăți antiobezitate. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității Naționale Seul din Coreea au realizat un studiu clinic cu 114 adulți cu vârste între 20 și 65 de ani, toți supraponderali. Participanții au primit fie cinci miliarde de unități de Lactobacillus sakei pure izolate din kimchi de două ori pe zi, fie o capsulă placebo”.

12 săptămâni de studiu

Mai mult: „Toți au fost încurajați de un coordonator de cercetare să urmeze o dietă sănătoasă și să facă mișcare timp de 30 de minute cel puțin de trei ori pe săptămână pe durata celor 12 săptămâni ale studiului. La finalul studiului, cei care consumaseră Lactobacillus sakei din kimchi au pierdut puțin peste 200 g din greutatea corporală. În schimb, cei din grupul placebo s-au îngrășat cu 500 g. Când s-a măsurat masa adipoasă, Lactobacillus sakei a determinat o scădere cu aproape 200 g - adică greutatea pierdută a fost grăsime - prin comparație cu grupul placebo, care a câștigat 590 g de grăsime. Circumferința taliei s-a micșorat și ea ușor în grupul cu Lactobacillus sakei”.

Fermentat versus proaspăt

„Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Ajou din Coreea - a urmat Dr. Li - doreau să vadă dacă există vreo diferență între kimchi proaspăt și cel fermentat, în contextul slăbitului”. Și? „Ei au selectat 22 de adulți cu o vârstă medie de 38 de ani, care erau supraponderali sau obezi. Au obținut kimchi proaspăt (de o zi) și fermentat (de zece zile) din aceeași sursă. Jumătate dintre participanți au mâncat kimchi fermentat timp de patru săptămâni. Apoi au făcut o pauză de două săptămâni, în care nu au consumat deloc kimchi. Apoi au mâncat kimchi proaspăt în următoarele patru săptămâni. Cealaltă jumătate dintre participanți a procedat invers: mai întâi kimchi proaspăt, apoi fără kimchi deloc, apoi kimchi fermentat. Doza era de două căni de kimchi fermentat sau proaspăt pe zi. Toate mesele de pe durata studiului au fost gândite de dieteticieni clinici. La finalul studiului, kimchi fermentat a oferit beneficii totale mai mari”.

Ameliorarea metabolismului

Mai exact? „A redus grăsimea corporală într-un procent de două ori mai mare decât kimchi proaspăt. Cel fermentat a îmbunătățit și măsurătorile metabolice mai mult decât cel proaspăt. Glicemia preprandială și insulina preprandială sunt markeri ai sănătății metabolice și ambele au scăzut - cu 6% și respectiv 26% - în cazul consumului de kimchi fermentat. Cercetătorii au mai detectat o scădere benefică de peste patru puncte a tensiunii arteriale după patru săptămâni de consum al variantei fermentate. În schimb, participanții care au mâncat kimchi proaspăt nu au prezentat nicio schimbare semnificativă a tensiunii arteriale. Colesterolul total a scăzut cu 5% la consumul de kimchi fermentat, ca și nivelurile leptinei (cu 23%) și ale markerilor inflamatori. Toate schimbările care au rezultat în urma consumului de kimchi fermentat au reflectat o ameliorare a metabolismului”.

Atenție la deschidere!

În încheiere: „În ceea ce privește pierderea în greutate, kimchi proaspăt a dat totuși rezultate mai bune! A determinat o pierdere de 1,5 kg, cu 25% mai mult decât cele 1,1 kg pierdute de consumatorii de kimchi fermentat. Ești gata să cumperi niște kimchi? Păstrează atunci borcanele cumpărate nedeschise, într-un spațiu rece și uscat. După deschidere, asigură-te că închizi bine borcanul și ține-l în frigider. La temperatura camerei, kimchi deschis poate rezista doar o săptămână. În frigider, poate rezista între trei și șase luni. Trebuie doar să știi că fermentația bacteriană va continua chiar și în frigider. Iată și un pont: când redeschizi borcanul, fă-o deasupra chiuvetei, deoarece gazul care rezultă de pe urma fermentării poate face ca lichidul să-ți izbucnească în față!”.

Kimchi modern conține și ardei iute, deși ardeii au fost introduși în Asia abia în 1600, de exploratorii portughezi care i-au adus din America de Sud și America Centrală.

„S-a descoperit că o altă bacterie care se găsește în kimchi, Lactobacillus sakei, are proprietăți antiobezitate”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: kimchi minte trup