x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Adevăruri și mituri despre lapte

Adevăruri și mituri despre lapte

de Paul Bardasu    |    10 Iul 2023   •   06:00
Adevăruri și mituri despre lapte

Omul este singurul mamifer care mai bea lapte după ce trece de vârsta copilăriei. În natură, animalele consumă lapte într-un ciclu cuprins între câteva săptămâni și câteva luni - perioadă care se încheie cu înțărcarea. E bun laptele pentru adulți? Are avantaje sau dezavantaje consumul acestuia? Să deslușim problema.

 

Toți am aflat de mici că laptele este sănătos pentru organism, datorită conținutului de calciu și de alte minerale. Să fie acesta doar un mit propagat de-a lungul anilor sau este cu adevărat benefic pentru organism? Cercetătorii afirmă că există câteva beneficii ale consumului de lapte, dar studiile arată că acesta poate cauza și probleme. În primul rând, pentru că laptele din comerț nu mai e lapte în adevăratul sens al cuvântului. Tehnologia a avansat atât de mult, încât se stimulează artificial nu numai creșterea animalelor, ci și producția de lapte. Astăzi, pentru ca vacile să fie sănătoase, se folosesc antibiotice, rasele sunt selectate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Totul pentru profit, astfel că s-a ajuns ca bietele animale să producă și 24 de litri de lapte pe zi, în condițiile în care, în trecut, 9 litri zilnic era maximumul.

Conform specialiștilor, structura atomică și moleculară a produsului finit este influențată de biologia vacilor. Bine, asta am fi putut și noi bănui când citim pe etichetă „standardizat, omogenizat și pasteurizat”, câteodată cu proteine adăugate. Sună cam aiurea, nu? Dar haideți să dăm cuvântul totuși cercetătorilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Harvard a demonstrat că există o legătură directă între consumul zilnic de lapte din comerț și anumite boli. Americanii au arătat că pacienții care suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă. Studiul a arătat că și în cazul persoanelor care nu aveau intoleranță la lactoză, acestea s-au plâns de constipație. Când au eliminat acest aliment din micul-dejun și au trecut pe o dietă bazată pe legume și fructe, această problemă a dispărut. Cercetarea s-a făcut pe bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.

Alte studii ale medicilor oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea cantității de lapte pe care o produc vacile în mod natural este legată direct de anumite tipuri de cancer precum cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri), cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plămâni sau de stomac. Asta înseamnă că persoanele adulte care consumă zilnic lapte de vacă din comerț se expun unor riscuri de a contracta diferite forme de cancer.

Cercetările au demonstrat că persoanele adulte ce consumă lapte de vacă din comerț și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă față de cele care le evită. Această problemă este legată de conținutul de lactoză și galactoză, ce afectează mai mult populația feminină.

Oase puternice sau osteoporoză?

Probabil unul dintre cele mai vechi mituri despre lapte este că acesta ar ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic. Însă unii nutriționiști susțin exact contrariul, mai ales atunci când vorbim despre laptele din comerț. Se pare că acesta slăbește în timp rezistența oaselor și dacă este consumat zilnic de adulții de peste 30 de ani accelerează instalarea osteoporozei. Produsele lactate ar fi cauza eliminării calciului, din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. În plus, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. În mod normal, organismul uman conţine un kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic un gram pentru a-și asigura buna funcţionare. O altă cercetare a arătat că fracturile osoase la adulții în vârstă din cauza osteoporozei sunt cele mai mari în zonele care se consumă mai multe lactate, proteine animale și calciu.

Un studiu realizat de americani a arătat că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani și 55 de ani care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Alte surse sugerează o corelaţie între consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa şase pahare de lapte) şi cancerul la prostată.

Beneficiile consumului de lapte 

Și totuși laptele ar trebui să aibă și beneficii. Iată câteva, identificate de medicii nutriționiști. Consumul de lapte nu a fost legat de creșterea în greutate sau de obezitate și poate ajuta la reducerea apetitului.

ResearchTrusted Source arată că femeile însărcinate care au urmat o dietă sănătoasă care includea o alimente bogate în lactate și calciu au avut copii cu o creștere și o masă osoasă mai bune, în comparație cu femeile care au urmat diete mai puțin sănătoase.

Laptele oferă, de asemenea, proteine care sunt necesare pentru a construi și menține dinții și mușchii sănătoși. O cană de lapte furnizează aproximativ 7 până la 8 grame de cazeină și proteine din zer. În plus, conține, potasiu și magneziu, minerale importante pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, care crește riscul de boală de inimă, accident vascular cerebral ori boală de rinichi. Mai multe studii au descoperit că în cazul adulților, consumul de lapte poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Acest lucru se poate datora faptului că proteinele din lapte îmbunătățesc echilibrul zahărului din sânge.

Grăsimea din lapte poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). A avea un nivel sănătos de colesterol HDL poate preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Iar laptele este o sursă bună de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Consumăm, dar echilibrat

Ce facem în fața acestei avalanșe de studii și de informații? Laptele în sine, ca produs alimentar, rămâne un reper vital pentru hrana noastră și a organismului nostru. Important este să ne asigurăm de sursa de proveniență, de condițiile în care se face procesarea lui, și pe cât posibil să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice. Revenim la studii: vacile care pășunează sau sunt hrănite cu iarbă produc lapte cu mai mulți acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat, grăsimi care ajută la protejarea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Așadar, sfatul este să bem lapte natural și să consumăm produse derivate naturale, în cantități decente. Nici să renunțăm de tot, nici să exagerăm: în zilele în care mâncăm brânză, cașcaval sau un iaurt, sărim peste un pahar cu lapte. Și invers.

×
Subiecte în articol: lapte beneficii